Češka odbila da preda Rusiji „demontirani“ spomenik maršalu Konjevu

© Sputnik / Эduard Эrben / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Konjevu u Pragu
Spomenik Konjevu u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Češke ne može da preda Rusiji spomenik maršalu Konjevu koji je demontiran u aprilu u Pragu, jer pripada opštini regiona Prag-6, a ne vojnom resoru, izjavio je češki ministar odbrane Lubomir Metnar u odgovoru na pismo ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.
„Spomenik nije vlasništvo Ministarstva odbrane i ne nalazi se na njegovoj teritoriji. Istovremeno, prema pravnim normama, ne može se uvrstiti u kategoriju vojnih grobnica. Odluku o demontaži spomenika donela je opština gradskog regiona Praga-6, a Ministarstvo odbrane, u skladu sa zakonom, ne može da da se meša u pravo svojine gradskog dela Praga-6 kojem spomenik pripada, i na taj način nema pravo da odlučuje o njegovoj mogućoj isporuci Rusiji“, napisao je Metnar u odgovoru Šojguu, koji mu se 9. aprila obratio sa molbom da se spomenik Konjevu preda Rusiji što je pre moguće.

U pismu češkog ministra takođe se navodi da je vojni resor zadužen za brigu oko 4.000 ruskih vojnih grobnica i da godišnje izdvaja sredstva za njihovo održavanje i rekonstrukciju, kao i da značajna sredstva za očuvanje grobova Crvene armije izdvajaju i vlasti određenih regija, gradova i naselja u Češkoj.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Uklanjanje spomenika Konjevu udarac za istoriju same Češke

Prema mišljenju Metnara, planirane konsultacije diplomatskih resora Češke i Rusije u skladu sa Sporazumom o prijateljskim odnosima i saradnji dveju zemalja iz 1993. godine mogle bi da doprinesu rešavanju problema oko spomenika Konjevu.

„Smatram da bi ove konsultacije mogle da postanu pozitivan podsticaj za bilateralnu saradnju kada je reč o očuvanja vojnih grobnica“, rekao je Metnar.

Uklanjanje spomenika oslobodiocu Praga

Početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu, oslobodiocu Praga u Drugom svetskom ratu.

Prema navodima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov okarakterisao je ove postupke kao cinične i nečuvene.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog javnog skrnavljenja simbola vojne slave Rusije, a pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimir Medinski predao je istražnim organima spisak lica odgovornih za uklanjanje spomenika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala