Egipat navlači na sebe gnev Amerike: Zašto Vašingtonu smetaju ruski lovci Su-35

© Sputnik / Anton Balašov / Uđi u bazu fotografijaAvion Su-35
Avion Su-35 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos tome što je Egipat u poslednje vreme u više navrata kupovao vojnu avijaciju, veliku pažnju zapadne javnosti izazvala je najava da bi Kairo mogao da kupi ruske lovce Su-35, što bi moglo da navuče gnev Vašingtona po uzoru na Tursku zbog kupovine ruskih PVO sistema S-400, prenosi portal „Difens 24“.

Poljski portal bavio se pitanjem: „Da li će Kairo poći putem Ankare, odnosno, hoće li pod pritiskom Amerike i pretnjom sankcijama odustati od ovog ugovora”?

Prema navodima ovog portala, u skladu s ruskim vojno-diplomatskim izvorima, u Rusiji je, u pogonu za proizvodnju aviona u Komsomoljsku na Amuru, počela proizvodnja lovaca SU-35 po narudžbini egipatskih vlasti.

Kako se precizira, Egipat je naručio više od 20 aviona, rezervne delove i tehničku dokumentaciju u okvirnom iznosu od 2 milijarde dolara.

„Zanimljivo je da ruske vlasti nisu nikada zvanično potvrdile postojanje ovog ugovora, iako je bilo saopšteno da su u isto vreme dobijeni zahtevi od inostranih partnera za kupovinu preko 30 aviona, čija isporuka treba da počne 2020. godine, ističe „Difens 24”.

Poljski portal skreće pažnju na to da je proteklih godina Egipat u više navrata kupovao veliku količinu avio-tehnike kako od Rusije, tako i od Sjedinjenih Američkih Država, kao i od Francuske.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski višenamenski lovac Su-35 izvodi akrobacije
Egipat navlači na sebe gnev Amerike: Zašto Vašingtonu smetaju ruski lovci Su-35 - Sputnik Srbija
Ruski višenamenski lovac Su-35 izvodi akrobacije

Između ostalog, navodi se da se u vlasništvu Egipta nalazi 25 lovaca „Daso Rafal”, 46 lovaca MiG-29M/M2, 46 helikoptera Ka-52E i 46 helikoptera AH-64D Apač.

„Međutim, upravo je taj zvanično nepotvrđeni ugovor o kupovini lovaca Su-35 izazvao najviše reakcija, naročito preko okeana”, naglašava „Difens 24”.

Državni sekretar Majk Pompeo je nekoliko puta upozoravao da ako Kairo bude koristio ruske lovce, to može dovesti do pokretanja američkih sankcija na osnovu zakona „O suprotstavljanju američkim neprijateljima putem sankcija”. Odredbe ovog zakona omogućavaju uvođenje sankcija protiv zemalja koje kupuju oružje od ruske strane.

Slične pretnje su se čule i kada je Turska odlučila da kupi ruski protivvazduhoplovni sistem S-400. Pentagon je već upozorio da ako Egipat bude koristio Su-35, to bi moglo da ugrozi kompatibilnost egipatskih oružanih snaga i američke vojske, kao i NATO-a uopšte u tom regionu.

Poljski portal zaključuje da Vašington šalje jasan signal egipatskoj strani i da je samo pitanje hoće li Egipat postupiti kao i Ankara. Odnosno, hoće li podleći pritisku američke strane. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala