Čuvena otmica sovjetskog MiG-a: Kako je ruski pilot na lovcu prebegao u Tursku

© AP Photo / Sergey PonomarevRuski MiG-29K
Ruski  MiG-29K - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pre 31 godinu na turski aerodrom sletelo je jedno od najnaprednijih borbenih vozila u to vreme - sovjetski lovac MiG-29, kojim je upravljao ranjeni vojni pilot prve klase kapetan Aleksandar Zujev. On je izveo jedan od najneverovatnijih letova u istoriji SSSR-a, a zatim zatražio politički azil.

Pilot je u svojim memoarima napisao da je razlog njegove odluke da napusti zemlju činjenica da se razočarao u sovjetski sistem. Njegove kolege su isticale da ga je neprestano zanimao život na Zapadu i da je često pričao o tome. On je čak jednom prilikom predlagao prijatelju da otmu dva aviona i pobegnu.

Krajem maja 1989. godine 27-godišnji Aleksandar Zujev dežurao je na pisti za poletanje i sletanje aviona u avio-bazi u gruzijskom gradu Senakiju. Sačekao je da oficiri zaspu, pa je pristupio realizaciji svog plana.

Kako je vojni pilot oteo sovjetskog lovca

Najpre je Zujev presekao žice za komunikaciju, a zatim se uputio ka avionima. Stražar je pokušao je da ga zaustavi, usledila je tuča, koja je potom prerasla u pucnjavu. Zujev je ranio vojnika i uskočio u avion. Međutim, i sam je zadobio rane na ruci i na glavi. Uprkos povredi, pilot je podigao MiG-29 u vazduh i uputio se prema Turskoj.

Nakon što se prizemljio na aerodrom u Trabzonu, rešio je da se predstavi kao američki državljanin, nadajući se skorom sastanku sa zaposlenima u konzulatu. Amerikanci nisu uspeli da iskoriste situaciju i prouče sovjetski novitet, s obzirom da Turci nisu hteli da kvare odnose sa Sovjetskim Savezom i rešili su da vrate lovca u njegovu otadžbinu.

Ubrzo je u Turskoj započeo sudski proces. Zujev je oslobođen i dobio je je politički azil u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je pilot napisao memoare o svom bekstvu i postao vojni konsultant i testirao sovjetsku opremu.

Međutim, život pilota na Zapadu nije bio „med i mleko“. Zujev je sa 39 godina doživeo nesreću sa sovjetskim trenažnim avionom Jak-52 u okolini Sijetla. Postoji nepotvrđeno mišljenje da njegova smrt nije bila slučajna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala