„Jutjub“ izbrisao nalog TV kanala „Krim 24“, Moskva: Neprihvatljivo, diskriminacija

CC0 / piksabej / Pametni TV
Pametni TV - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka platforma „Jutjub“ izbrisala je nalog jednog od glavnih krimskih TV kanala „Krim 24“, saopštila je ta televizija, navodeći da se sve dogodilo iznenada i posle trogodišnje uspešne saradnje. Ista sudbina zadesila je još dve agencije na ruskom „Ana njuz“ i „Njuz front“. Zvanična Moskva kaže da je reč o diskriminacija medija na ruskom jeziku.

„To je urađeno posle trogodišnje uspešne saradnje bez upozorenja i objašnjenja. Oko 30.000 pretplatnika, milioni pregleda, lajkova i komentara. Sve je to propalo zbog hira američke platforme. Redakcija pokušava da dobije smisleni odgovor od službe podrške“, navodi se u saopštenju televizijskog kanala.

Kako su naveli, sve snimci i emisije biće postavljene na veb-sajtu kanala.

Ističu da u poslednje vreme zbog takvih neočekivanih odluka američkog giganta ispaštaju mnogobrojni ruski kanali, informativni portali i blogeri a da platforma to obrazlaže prilično nejasnim formulacijama o kršenju pravila korišćenja, pri čemu ni sama baš ne poštuje pravila.

Glavni producent Oleg Krjučkov najavio je da TV kanal namerava da tuži sudu „Jutjub“ koji pripada kompaniji Gugl.

U međuvremenu se oglasilo Ministarstvo spoljnih poslova koje je zatražilo od profilnih međunarodnih struktura da reaguju. Navode da je TV „Krim“ jedan od najpopularnijih izvora informacija na Krimu i da je on deo krimskog medija-holdinga koji obuhvata pet TV kanala, tri radio-stanice, informativni portal i dva sajta.

U Ministarstvu konstatuju da je zbog poteza američke društvene mreže oko 30.000 pretplatnika ostalo bez pristupa video materijalima koji su imali milionske preglede.

„Američka platforma je sprovela restriktivne mere pod očigledno izmišljenim izgovorom kršenja pravila tog hostinga. To što ‘Jutjub‘ nije izneo nikakve uverljive činjenice i to što rukovodstvo kanala još nema nikakav odgovor je neprihvatljivo “, navodi se u saopštenju i ističe da se potezi platforme tumače kao diskriminacija ruskojezičnih medija od platformi pod kontrolom SAD, koje pribegavaju i proizvoljnoj cenzuri sadržaja na ruskom jeziku.

Poslanik Dume sa Krima Mihail Šeremet pozvao je da se bojkotuje američka platforma.

„Kroz ovaj postupak vidimo da nikakve zapadne demokratije i slobode reči nema. To je fikcija. Još jednom je hvaljena zapadna demokratija pokazala svoje pravo lice“, smatra Šeremet.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala