Tramp postavio ultimatum SZO: Imate 30 dana...

© AP Photo / Evan VucciDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će Vašington u potpunosti obustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i revidirati svoje članstvo u toj organizaciji u narednih 30 dana ukoliko ona ne realizuje sve reforme koje zahtevaju SAD.

Prema rečima šefa Bele kuće, njegova administracija je izvršila analizu neuspešnog reagovanja Svetske zdravstvene organizacije na pandemiju virusa korona.

„Provera je potvrdila mnoge ozbiljne strahove koje sam izražavao poslednjih mesec dana i otkrila nove, na koje je trebala da reaguje SZO. Posebno zabrinjava odsustvo nezavisnosti organizacije od Kine", navodi Tramp u pismu koje je objavio na Tviteru.

Predsednik traži od SZO da izvrši značajna poboljšanja, među kojima su „pokazivanje nezavisnosti od Kine“.

„Jasno je da su vaše sistematske greške i greške organizacije u reagovanju na pandemiju koštale mnogo ceo svet“, navodi se u pismu.

Tramp je naglasio da je već počeo da razgovara sa SZO o reformi te organizacije.

SAD su najveći donator SZO. Američki predsednik je privremeno obustavio finansiranje SZO 14. aprila, optuživši tu organizaciju da promoviše „kineske dezinformacije“ o pandemiji virusa korona i poručivši da će njegova administracija preispitati rad SZO.

Zvaničnici SZO su negirali te tvrdnje, a Kina je insistirala da je postupala transparentno i otvoreno.

„Uzimam hidroksihlorokin kao preventivu nekoliko dana“

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da više od nedelju dana koristi hidroksihlorokin, lek za malariju, kako bi sprečio da se zarazi korona virusom.

„Koristim ga poslednjih nedelju i po dana. Jednu pilulu svaki dan“, rekao je juče Tramp novinarima, a preneo Rojters.

Tramp je ranije promovisao upotrebu hidroksihlorokina kao mogućeg načina lečenja korona virusa, uprkos upozorenjima zdravstvenih radnika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala