Telefoni će nam meriti temperaturu i pratiti kuda idemo: Gejts razvija novi karantinski sistem

© AP Photo / Seth WenigBil Gejts
Bil Gejts - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bil Gejts i najveća južnokorejska telekomunikaciona firma udružili su snage kako bi napravili sistem budućnosti za praćenje karantina. Prema novom sistemu, telefoni će meriti temperaturu vlasnika, uočavati druge simptome bolesti, pratiti kuda se ljudi kreću...

Južnokorejska kompanija KT, multinacionalni gigant, planira da iskoristi pristup komunikacionim podacima, kako bi došlo do rane identifikacije i prepoznavanja širenja zaraznih bolesti, prenosi RT. Senzori u mobilnim telefonima merili bi temperaturu i uočavali znake oboljenja, a dži-pi-es praćenje bi beležilo kretanje potencijalnih nosioca virusa i njihove kontakte.

Bil Gejts - Sputnik Srbija
Italijanska poslanica: Gejts sarađuje sa kompanijama koje poseduju 5G mrežu u Americi /video/

KT želi da u naredne tri godine razvije algoritme zasnovane na veštačkoj inteligenciji, koji će takve „sirove“ podatke prevesti u sistem koji bi mogao da rano upozorava na epidemiju, čiji je razvoj tek počeo.

Korejska kompanija takođe želi da razvije računarski model koji bi predvideo kako se širi epidemija.

Ovaj sistem, nazvan „Studija nadzora sledeće generacije nad pripremljenošću za epidemiju“, trebalo bi da košta skoro 10 miliona dolara, a polovinu troškova snosiće Fondacija Bila i Melinde Gejts, objavila je južnokorejska kompanija.

© AP Photo / Kim Do-hoonBil i Melinda Gejts pohvalili su odgovor Južne Koreje na pandemiju virusa korona
Telefoni će nam meriti temperaturu i pratiti kuda idemo: Gejts razvija novi karantinski sistem - Sputnik Srbija
Bil i Melinda Gejts pohvalili su odgovor Južne Koreje na pandemiju virusa korona

Saradnja Gejtsa i južnokorejske kompanije najavljena je još 2018, a ozbiljni pregovori počeli su u aprilu prošle godine, tvrde korejski mediji.

Bil Gejts - Sputnik Srbija
Američke vlasti zaustavile Gejtsov korona-program /video/

Gejtsova fondacija pokazala je posebno interesovanje, budući da Južna Koreja ima veliki procenat 5G mobilnih telefona i razvijenu infrastrukturu koja omogućava prenos velike količine podataka.

„Korišćenje mobilne tehnologije i senzora, uporedo sa analizom podataka, može da pomogne zemljama da se suoče i na efikasan način odgovore izbijanjima zaraza“, kazao je Endrju Trister, zamenik direktora za globalni zdravstveni program fondacije Bila i Melinde Gejts.

Bil i Melinda Gejts poznati su kao zagovornici većeg ulaganja, kako bi se bolje pripremili za moguće epidemije, a oboje su pohvalili Južnu Koreju za reakciju prilikom epidemije virusa korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala