Rusija posavetovala službenike Stejt departmenta da uče rusku istoriju

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteAmbasada Rusije u Vašingtonu
Ambasada Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama posavetovala je juče šeficu pres-službe američkog Stejt departmenta Morgan Ortegus da proširi svoje poznavanje ruske istorije, kako bi se ubuduće sprečile izjave zasnovane na netačnim informacijama.
„Rado ćemo pomoći poštovanom predstavniku Stejt departmenta Morgan Ortegus da poboljša svoje poznavanje ruske istorije. Tako bi se izbegle izjave zasnovane na lažnim pričama i neuspešnim parolama, kao i špekulacije koje se odnose na tragične periode iz sovjetske prošlosti“, piše u saopštenju ruske ambasade.

U saopštenju ruskog diplomatskog predstavništva dalje se navodi da je 1954. godine Krim iz sastava Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike (RSFSR) prešao u sastav Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike (USSR), a da ljude o tome nisu ni pitali. Kako se ističe, višenacionalno stanovništvo Krima je na referendumu 2014. godine odlučilo da više ne želi da bude deo Ukrajine, usled neustavnog nacionalističkog puča u Kijevu i nasilne banderizacije, uz podršku Vašingtona.

© Sputnik / Artem Žitenev / Uđi u bazu fotografijaGrafit - karta Krima
Rusija posavetovala službenike Stejt departmenta da uče rusku istoriju - Sputnik Srbija
Grafit - karta Krima

Za slučaj da Morgan Ortegus veruje isključivo zapadnim stručnjacima, rusko diplomatsko predstavništvo joj je predložilo da se upozna s materijalom objavljenom u američkom časopisu „Forin afers“.

„Većina Krimljana ne smatra da je ruska vlast represivna, tuđinska i nepoželjna. Nasuprot, na osnovu naših istraživanja, Krimljani su prilično srećni“, citira ruska ambasada deo iz objavljenog članka.

Podsetimo, juče je Morgan Ortegus povodom godišnjice deportovanja krimskih Tatara preko Tvitera pozvala Rusiju da je „neophodno da se prestane sa stradanjima krimskih Tatara i Ukrajinaca koji žive na Krimu, kao i da se poluostrvo bez odlaganja vrati pod kontrolu Ukrajine“.

Podsetimo, Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala