Rat za SZO: Američki pucanj u prazno i šansa za Kinu da podigne ulog

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografija Svetska zdravstvena organizacija
 Svetska zdravstvena organizacija  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trampova pretnja da će potpuno ukinuti finansiranje SZO ukoliko ona za 30 dana ne realizuje sve reforme koje zahtevaju SAD težak je pucanj u prazno i strašna šansa koju je Kina odmah iskoristila, kaže analitičar Branko Pavlović.

Kako navodi sagovornik Sputnjika, zahtev američkog predsednika da se Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u roku od mesec dana reformiše na način na koji to odgovara Americi, a koji podrazumeva i „pokazivanje nezavisnosti od Kine“ je u potpunosti neosnovan. Tim pre, nastavlja Pavlović, što je kineski predsednik Si Đinping već odgovorio na američke pretnje Svetskoj zdravstvenoj organizaciji rekavši da će Kina u naredne dve godine finansirati borbu protiv koronavirusa sa po milijardu dolara godišnje.

Trampova pretnja SZO je američki pucanj u prazno

„To je duplo više od američkog učešća u finansiranju SZO. Dakle, kineski predsednik je odmah stavio do znanja da Amerika više nije u poziciji da može da ucenjuje, jer Peking ima više para nego što daje SAD i daje taj novac bezuslovno. Tako da je to težak Trampov pucanj u prazno, težak promašaj i strašna šansa koju je Kina odmah iskoristila“, napominje Pavlović.

Ne samo što je Trampov zahtev neosnovan, dodaje naš sagovornik, nego je američki lider sada zapravo dao Kini priliku da se istakne i kaže: „Pustite vi Ameriku, pustite njihovih 30 dana, evo odmah milijardu dolara, umesto američkih 500 miliona“.

Si Đinping je u izjavi na otvaranju sastanka SZO, podseća Pavlović, rekao i da treba pomoći naročito pogođenim državama Evrope i da treba svakako ići na oprost ili odlaganje dugova ili zamrzavanje obaveza po kreditima za zemlje Azije i Afrike koje su naročito siromašne.

„Tako da ih je praktično „masakrirao“ u jednom naletu sa sasvim konkretnim merama i predlozima iza kojih odmah, danas za danas, stoji ozbiljan novac“, primećuje analitičar.

Američki ultimatum šansa za Kinu

Na pitanje kako je moguće da Tramp, kao pragmatičan čovek, sebi dozvoli potez u tolikoj meri kotraproduktivan u odnosu na ono što zapravo želi da učini i time faktički gurne SZO u naručje Kini, Pavlović kaže da se treba setiti da ima mnogo ljudi koji nisu bili glupi, pa su ipak svojevremeno napali Sovjetski Savez.

„Ne mora čovek da bude naročito glup da bi napravio kardinalnu grešku. Mi stalno mislimo da su veliki nepogrešivi, da su strašno moćni i da o njihovim planovima treba voditi računa, a zapravo ih ne treba precenjivati, a naročito ne danas kada stvarno postoji neko ko će da kaže: „Nemojte ništa da brinete, hajde samo da poboljšamo principe na tom tragu na kome radimo, da to bude još malo bolje i efikasnije. A što se para tiče – evo, dajemo duplo“, objašnjava Pavlović.

Kako kaže, nikada do sada nije bilo situacije da neko može da izvuče duplo više novca u odnosu na Ameriku, pa ni Tramp ovo po svoj prilici nije očekivao i išao je po inerciji, misleći verovatno da je odnos snaga isti kakav je bio pre dvadeset, ili dvadeset pet godina.

Upitan da li će Tramp ići do kraja sa svojim ultimatumom i u potpunosti obustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije, naš sagovornik kaže da je nemoguće predvideti šta će učiniti šef Bele kuće. Međutim, šta god da uradi i čak ukoliko sutradan kaže suprotno od onog što je rekao danas, on ne trpi pad popularnosti u svom biračkom telu.

SZO da se odvoji od uticaja zapadnih obaveštajnih službi

Komentarišući reformu Svetske zdravstvene organizacije na kojoj insistiraju SAD, Pavlović kaže da reforma nije sporna, ali da ta institucija treba da uradi upravo suprotno od onoga što zahteva Tramp.

„Svetska zdravstvena organizacija treba da se odvoji od onih „špijuna“ koji su ugrađeni u njene strukture. Setite se drugog čoveka SZO koji je rekao da u Siriji ima 500 mrtvih zato što je bačen sarin. Pa se ispostavilo da uopšte nema mrtvih i da sarin nije bačen. Njima dakle jeste potrebno poboljšanje unutrašnjih odnosa i to ne može da se izvede preko noći ili za mesec dana, ali upravo u suprotnom pravcu od zahteva Vašingtona, odnosno što dalje od uticaja zapadnih obaveštajnih struktura u strukturama SZO“, kategoričan je Pavlović.

SAD su, podsetimo, najveći donator SZO. Američki predsednik je privremeno obustavio finansiranje SZO 14. aprila optuživši tu organizaciju da promoviše „kineske dezinformacije“ o pandemiji virusa korona i poručivši da će njegova administracija preispitati rad SZO. Zvaničnici SZO su negirali te tvrdnje, a Kina je insistirala da je postupala transparentno i otvoreno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala