Putin: Pandemija nas je dovela u jedinstvenu situaciju, zato su i mere podrške isto takve

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je aktuelna situacija u vezi s pandemijom virusa korona jedinstvena, da ostavlja posledice u svim sferama života i da su zbog toga i odluke o podršci građanima i privredi takođe jedinstvene i da se koriste ogromni resursi.
„Situacija u kojoj se nalazimo je apsolutno jedinstvena i za našu zemlju i za ceo svet. Ništa slično ne pamtimo. Odluke koje donosimo i predlažemo državi, privredi, građanima, a tiču se podrške, takođe su unikalne“, rekao je Putin.

Nikada do sada, dodao je on, za potrebe podrške nisu korišćeni toliki resursi.

„Hvala bogu da ih imamo zahvaljujući prethodnoj finansijskoj, makroekonomskoj i ekonomskoj politici u celini. Inflacija se donekle usporava, rublja počinje da jača“, istakao je ruski predsednik na sastanku putem video-linka o realizaciji mera za podršku privredi i građanima.

Nezaobilazna tema na sastanku bili su problemi u vezi sa isplatama lekarima i ostalim medicinskim radnicima koji su radili tokom pandemije, a Putin je kritikovao vladu, ističući da svega toga ne bi bilo da su formulacije u vladinim dokumentima bile preciznije.

Na opasku ministra zdravlja Mihaila Muraška da je bilo mnogo pitanja za gubernatore i glavne lekare u vezi sa tim isplatama, Putin je rekao:

„Pitanja uvek ima, za svakoga, ali da su nalozi vlade od starta bili jasni, transparentni, laki za kontrolu kada je reč o isplatama za rad u posebnim uslovima, onda ne bi bilo toliko pitanja za lekare koji ionako rade od jutra do mraka, i gubernatore. I ne bi bilo potrebe unositi ispravke.“

Regionima je na to ime opredeljeno 50,1 milijarda rubalja. A isplate se, inače, kreću od 25.000 do 80.000 rubalja mesečno za lekare, medicinske sestre, radnike hitne pomoći i drugi medicinski personal koji su direktno bili u kontaktu s pacijentima obolelim od korone.

Na ime isplate pomoći u iznosu od 10.000 rubalja za decu uzrasta od 3-16 godina (a to je 22 miliona dece) biće izdvojeno 200 milijardi rubalja, naveo je ruski predsednik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala