Novi talas virusa u Kini: U karantinu 108 miliona ljudi

© Sputnik / ScreenshotKontrola koronavirusa u Kini
Kontrola koronavirusa u Kini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novo žarište virusa korona prinudilo je kineske vlasti da uvedu stroge mere izolacije na severoistoku zemlje, pa se u novom karantinu trenutno nalazi više od 108 miliona ljudi, piše „Blumberg”.

Bez obzira na to što su registrovana svega 34 nova slučaja zaraze u provinciji Đilin, koja se navodi kao žarište zaraze, obustavljen je autobuski i železnički saobraćaj i zatvorene su škole.

„Brza i snažna reakcija Kine odražava njen strah pred drugim talasom infekcije i nakon što je zadržala širenje virusa s velikim ekonomskim i socijalnim gubicima. To je takođe znak i koliko će biti krhak proces ponovnog otvaranja u Kini i drugim zemljama, jer čak i mali nagoveštaj porasta infekcije može da prouzrokuje povratak stroge izolacije“, piše agencija.

O novom talasu infekcije saopštila je i kineska agencija „Saut Čajna morning post“ (SCMP), a prema informacijama, vlasti su u potpunosti blokirale grad Šulan, a delimično i grad Đilin, oba u istoimenoj provinciji.

Prema navodima SCMP, u Šulanu je na snazi stroga blokada, izlazak iz domova je dozvoljen jednom članu porodice na dva sata svaka dva dana radi kupovine. Zatvoreni su ulazi i izlazi iz grada i iz okolnih gradova i sela. Kineska agencija ne navodi tačan broj ljudi u karantinu, kao ni njegovo očekivano trajanje.

Si Đinping - Sputnik Srbija
Si Đinping upozorio na drugi talas kovida 19, Kina donosi nove mere

Prema podacima kineske Komisije za zdravstvenu zaštitu, 17. maja je u zemlji registrovano sedam novih slučajeva zaraze kovidom 19. Prema zvaničnim podacima, od početka epidemije u zemlji su zaražene 82.954 osobe, dok su 4.634 osobe umrle.

Podsetimo, kineski grad Vuhan je prvi grad u Kini u kojem je buknula epidemija. Stroge mere izolacije bile su uvedene od kraja januara. Vlasti su 19. marta objavile da u tom gradu više nema novih slučajeva zaraze na dnevnom nivou, a ograničenja su postepeno ukidana. U Vuhanu su 7. maja ukinuta poslednja ograničenja — deca su ponovo krenula u školu.

Kineske vlasti su 29. marta zvanično objavile kraj epidemije u toj zemlji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala