Netačni i falsifikovani podaci u izveštaju UN o „ruskim plaćenicima“ u Libiji

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izveštaj grupe eksperata Komiteta Saveta bezbednosi UN za Libiju a koji se tiče navodnog prisustva  „ruskih plaćenika“ u toj zemlji sastavljen je od neproverenih ili falsifikovanih podataka, izjavio je na sednici SB UN predstavnik Rusije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja.

Pre dve nedelje zapadni mediji objavili su poverljiv izveštaj eksperata u kojem se tvrdi da su pripadnici grupe „Vagner“ i nekih drugih prisutni u Libiji i da podržavaju Haftarove snage.

Tokom današnjeg zasedanja u Savetu bezbednosti, zamenik britanskog ambasadora Džonatan Alen je naveo da je London zabrinut zbog izveštaja o tome. Kako je rekao, aktivnosti ove grupe nastavljaju da produbljuju konflikt i produžavaju patnje libijskog naroda.

„Čuli smo brojne spekulacije koje se tiču tzv. ‘ruskih plaćenika’. Predstavnik Velike Britanije je na vrlo originalan način na njih prebacio odgovornost za sve probleme u Libiji. Želim da podsetim da je izvor problema s kojima se Libija danas suočava agresija NATO koja je uništila libijusku državnost“, uzvratio je ruski ambasador u UN.

On je, međutim, napomenuo da se njegove kolege na današnjoj sednici prave da ništa ne čuju i zaobilaze taj momenat.

Ruska strana, dodao je on, izučava izveštaj, ali je već i prvo čitanje omogućilo da se izvedu neki zaključci.

„Još jednom ističemo da rusko zakonodavstvo ne poznaje postojanje privatne vojne organizacije. Eksperti u izveštaju čak i izvode iz ruskog zakona tumače netačno i slobodno“, ukazao je ambasador.

Najvećim delom, izveštaj je zasnovan na neproverenim ili falsifikovanim podacima s ciljem da se diskredituje politika Rusije po pitanju Libije, istakao je Nebenzja.

On je dodao da se autori izveštaja služe izvorima sumnjivog karaktera koji direktno imaju interese u libijskom konfliktu.

„Mnoge tvrdnje, a posebno one koje se tiču ruskih državljana koji se pominju u izveštaju, nisu dokazane. Ljudi koji se navodno bore u Libiji, uopšte nisu izašli iz naše zemlje. Tzv. ‘ranjeni’ su potpuno zdravi. Sve je to dostupno i može se proveriti“, istakao je Nebenzja i dodao da je simptomatično da su spiskovi iz izveštaja iskopirani iz ukrajinske baze podataka „Mirotvorac“ .

„Još jedan falsifikat – priložene su fotografije iz Sirije kao da su iz Libije“, dodao je ambasador.

Ponavljamo, kaže on, da Rusa u Libiji nema ali nam je, zato, poznato prisustvo stranog vojnog personala iz više zemalja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala