Milačić poručio Đukanoviću: Prstom nećeš taći naše crkve /video/

Pratite nas
Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić poručio je crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću da „prstom neće taći imovinu Srpske pravoslavne crkve“.

Reagovanje Marka Milačića prenosimo u celini:

Juče ste nam, Predsjedniče na silu, izložili razrađen plan crnogorske nestabilnosti. Prvo ste čitali ono što su vam neki drugi napisali, jer vi tako vladate, van svoje glave, sa papira, po diktatu nekih van vas i van Crne Gore.

Vi ste Predsjednik papirnate hrabrosti. U ime vaše tako napisane funkcije vi nam opet čitate o evropeizaciji Crne Gore. Crna Gora je država Evrope, a evropeizacija po vašem modelu nije joj potrebna, taj termin koji uz atlanske integracije vi i vaši najviše koristite, onako, da svijetu pokažete da i vi ponešto o Evropi znate kada već ništa ne čitate. Dok čitate iz tuđe glave, vi se ne znojite.

Nismo ljubav prema Srbiji učili od crkvenih velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve, koje ste optižili da nas, narod u Crnoj Gori, podučavaju da je Crna Gora nešto srednjovjekovno beogradsko-srpsko.

Ljubav prema Srbiji učili smo od roditelja i predaka ali i od vas, Đukanoviću, vas smo gledali kako volite Srbiju, vas smo gledali kako volite Beograd, vas smo gledali kako volite Miloševića, vas smo gledali kako volite Mitropolita Amfilohija, vas smo gledali kako u Mitropolitovim rukama ljubite krst. Mislite li vi, Đukanoviću, da ovaj narod ne pamti vaše prozne spjevove Srbiji i srpstvu?

Da ne pamtimo vrijeme kada ste isto tako, kao danas, samo nasmijani čitali o velikosrpskoj Crnoj Gori, o bratsvu i jedinstvu jedog naroda, Srba i Crnogoraca, kada ste napadali sve što nije bilo srpsko, kada ste sa Dubrovnikom, zbog Pravoslavlja, kao mladi čitač tuđih tekstova, vi ratovali i kada ste nas svojom ljubavlju prema Srbiji proganjali isto onako kako nas danas proganjate svojom čitačkom ljubavlju prema Crnoj Gori.

Nisu samo Milošević i Tuđman nacionalno, kako kažete, devedesetih godina homogenizovali svoje države. Nisu Tuđman ni Milošević iz Crne Gore 1992. godine deportovali pripadnike Bošnjaka i Muslimana koji su ovdje izbjegli iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, a koji slučaj je i sudski, dakle pravosnažno proglašen za ratni zločin, već je to učinila crnogorska policija dok je njom, kao predsjednik Vlade Crne Gore, rukovodio Milo Đukanović. Ti Milo lično.

Ako već u tim papirima i svojim rukama, kako vi to iskolačenih očiju kažete - imate sigurnu evropsku budućnost Crne Gore - što onda natapate znojem te, u džepovima pripremljene maramice i njima otkrivate da vi ne samo da u tu vašu vizonarsku budućnost Crne Gore ne vjerujete, pokazujete da vi ni u svoju budućnost više niste sigurni.

I treba da budete tako nesigurni, Đukanoviću, jer nije Srpska pravoslavna crkva pandan crnogorskoj državi, njen pandan je narod Crne Gore, ali prije svega Pravoslavni narod kao većinski.

Zbog Pravoslavnog naroda se vi preznojavate, njega pokušavate da uvučete u te vaše papire, a on vam je na ulicama. Na ulicama protiv vas i vaših, Đukanoviću, je crnogorski - srpski narod koji ste nazvali nevaspitanim, koji vi, donešenim, a neustavnim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti ucjenjujete. Vi za nekoga da kažete da je nevaspitan, a da li je vaš kriminal vaspitan? Vi da govorite o vaspitanju, a da li je tolika vaša pohlepa i bolesna, u kompleksima ukorijenjena, želja za moći, vaspitanje? Da li je nemanje stida vaspitanost?

I sada kada je država Crna Gora zbog vas postala poprište tenzija, nas u odbrani prava države i prava vjere i vas u odbrani Nato planova da sa ovih prostora protjerate sve što je Pravoslavno i obezglavite crnogorsku dušu, crnogorsku istoriju i crnogorsku budućnost, vi sada hoćete da pregovate.

Kada već, tako skupo obučeni od novca Pravoslavnog naroda, Pravoslavnom narodu prjetite primjenom aparata državne represivne sile iza kog se vi krijete, kada ste već tako sigurni u tom lažnom predsjedničkom smokingu za ništa, što ne izađete Đukanoviću, među svoj narod bez blindiranog automobila od miliom evra, bez, takođe našim novcem, potplaćenih i obučenih članova vašeg obezbjeđenja, što tako ne provjerite koliko vas narod Crne Gore voli?

Što jednom, Đukanoviću, sami ne prošetate kroz svoj rodni Nikšić, koji vas je pri kraju prošle sedmice danima dozivao, na ulicama onaj tridesetogodišnji, već istorijski citat: Milo, lopove!

Vi pozivate da se pred crnogorksim i evropskim pravosudnim organima izvrši provjera katasterskih podataka imovine Srpske pravoslavne crkve, dakle imovine čija je sigurnost Ustavom zagarantovana, dakle imovine koja je pred upravnim organima Crne Gore već dokazana i kao takva upisana i katastar nepokretnosti.

Hajde da pred crnogorskim i evropskim pravosudnim organima provjerimo imovinu vas i vaših, Đukanoviću, kako ste je i čime ovih trideset godina sticali, od čijeg novca ste je plaćali i kome ste je otimali.

Kada se već pozivate, misleći na Srpsku pravoslavnu crkvu, da Crnoj Gori vrati ono što, po vama, od države i istorije otela, vratite vi, Đukanoviću ono što ste vi ovom narodu oteli: vratite državnu imovinu koju ste rasprodali, vratite fabrike koje ste ugasili pa takođe raspordali, vratite Crnoj Gori rijeke na kojima vaš, po ocu bahati sin gradi budalaštine kojima i on otima ono što je od Crne Gore još ostalo, vratite ono što je vaš brat oteo i vratite ono što je vaša sestra otela. Vratite Crnoj Gori njene katasterske podatke.

Ali vi se, Đukanoviću, ne razmijete samo u otimanje. Vi hoćete da se i u vjeru razumijete. Volšebno ste izjavili da je dosta bilo cirkusa SPC, pa najavili da ćete vi napraviti novu Pravoslavnu crkvu nacionalnih Crnogoraca. Plan je dakle, Zakona o slobodi vjeroispovjesti jasan: ako Srpska pravoslavna crkva ne pristane da bude dio vaše antipravoslavne ideje o rušenju Pravoslavne istorije Crne Gore biće crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, a vi ćete osnovati novu crkvu.

Kad se tako razumijete u Pravoslavnu vjeru, što se, Đukanoviću ne zamonašite? Jeste li vi, a da narod Crne Gore ne zna, postali sveštenik pa vi hoćete crkve da osnivate? Prijetite Crnoj Gori osnivanjem nove vjere, vi prijetite otvaranjem novih, kako vi kažete, crnogorskih crkava i hramova, a ko će, Đukanoviću, osim vas DPS od boga izopštenih, ići u te hramove?

© AP Photo / Hektor PustinaMožete vi, DPS-om kađeni, da osnivate sto vjera, gradite sto crkava i manastira ali prstom, a to vam narod Crne Gore ganantuje, nećete taći imovinu Srpske pravoslavne crkve
Milačić poručio Đukanoviću: Prstom nećeš taći naše crkve /video/ - Sputnik Srbija
Možete vi, DPS-om kađeni, da osnivate sto vjera, gradite sto crkava i manastira ali prstom, a to vam narod Crne Gore ganantuje, nećete taći imovinu Srpske pravoslavne crkve

Možete vi, DPS-om kađeni, da osnivate sto vjera, gradite sto crkava i manastira ali prstom, a to vam narod Crne Gore ganantuje, nećete taći imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Nećete, jer je njenu imovinu kupovao pa crkvi zavještavao srpski narod, iskonski crnogorski narod Crne Gore ili je kupovala sama Srpska pravoslavna crkva. Njena imovina je imovina istorije Crne Gore, Crne Gore koja je postojala prije 1918-te godine, one koju ne poznajete jer osim za vas napisanih papira, Đukanoviću, ništa i ne čitate.

Motropolija crnogorsko primorska, ona koja vas, Đukanoviću najviše boli, nastala je iz Zetske episkopije, 1219. godine u tivatskoj Prevlaci, a osnovao ju je Sveti Sava. Onaj Sveti Sava, Đukanoviću, čiji je otac, Stefan Nemanja, rođen na Nemanjinoj obali koja po njemu nosi ime, a u koju vi, iz vašeg kabineta, svakodnevno gledate.

Dakle, sve je u Srpskoj pravoslavnoj crvki u Crnoj Gori i Crnogorsko i Srpsko, a vi to, Đukanoviću, bolje od svih znate jer ste se i vojskom i policijom Republike Crne Gore borili za ujedinjeno crnogorsko srpstvo, kog se danas u ime Nato-a, odričete.

U ime Nato-a nam, Đukanoviću prijetite, napominjući da bi prividnim čuvanjem stabilnosti u Crnoj Gori ispustili reformsku evropsku budućnost Crne Gore, prijetite policijom sistema čije ste konce, udarom na Pravoslavlje, u potpunosti izgubili.

Vi želite da pregovarate, ali crnogorski - srpski narod sa vama ne želi da pregovara. Vi, Đukanoviću potkradate svoj narod, našu državu, želite da potkradate našu Srpsku pravoslavnu crkvu, a hoćete da pregovarate. Nema pregovoranja sa narodom kom ste najočiglednije pogazili pola ljudskih prava, na šta vas uporno upozorava i svjetska javnost.

Pravoslavni narod sa vama neće pregovarati, i u pravu ste Đukanoviću, da ćete vi i vaši vratiti ono što ste od naroda i države uzimali. Sve oteto od Crne Gore biće vraćeno Crnoj Gori. Ali nećete vi vraćati oteto, već će narod od vas vratiti ono što ste oteli i što otimate.

Preigrao si se Đukanoviću. Crkva nije samo imovina, vrijednost koju jedino poznaješ, Crkva je narod božiji, a on ti je već dao jasan odgovor i poruku: tvoja ruka i ruka tvojih otimača prstom neće taći naše Crkve, ognjišta naše duhovnosti. Rat protiv Svetog Vasilija Ostroškog si već izgubio. Prošli čovječe.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala