Lavrov o premeštanju oružja SAD u Poljsku: To bi bilo direktno kršenje Osnivačkog akta Rusija-NATO 

Pratite nas
Rusija sumnja da će SAD realizovati planove za premeštanje svog nuklearnog oružja iz Nemačke u Poljsku - to bi bilo direktno kršenje Osnivačkog akta Rusija-NATO iz 1997. godine, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„To bi bilo direktno kršenje Osnivačkog akta Rusije i NATO-a, u kojem se Severnoatlantski savez obavezao da neće raspoređivati nuklearno oružje na teritoriji novih zemalja-članica NATO-a ni tada, ni u budućnosti. Sumnjam da će se te procedure biti pokrenute u praksi“, rekao je Lavrov tokom onlajn brifinga.

Ministar inostranih poslova je dodao da „ambasadori SAD sa velikom slobodom ne samo da iznose stavove svoje zemlje u evropskim zemljama, već ih nameću zemlji u kojoj borave“.

S tim u vezi, oglasila se i portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, rekavši da izjave SAD o mogućem premeštanju nuklearnog oružja iz Nemačke u Poljsku pogoršavaju odnose Rusije i NATO-a.

„Nadamo se da Vašington i Varšava shvataju opasnu prirodu takvih izjava koje pogoršavaju odnose Rusije i NATO-a, i bez toga zategnute. Takve izjave ugrožavaju samu materijalnu osnovu evropske bezbednosti, koja je već oslabljena usled jednostranih koraka Amerike, pre svega, usled napuštanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa“, istakla je Zaharova, komentarišući reči ambasadorke SAD u Poljskoj Džordžet Mosbaher, koja je na svom Tviter nalogu ranije napisala da bi Amerikanci mogli da premeste svoje nuklearno oružje iz Nemačke u Poljsku.

Ona je predložila SAD da se ugledaju na Rusiju i vrate nuklearne bojeve glave u svoju zemlju.

„Pravi doprinos jačanju evropske bezbednosti bilo bi vraćanje bojevih glava na teritoriju SAD. Rusija je odavno to učinila vrativši svo nuklearno oružje na svoju nacionalnu teritoriju“, rekla je portparolka.

Zaharova je podsetila da Mosbaher u svojoj objavi „govori o mogućnosti približavanja nuklearnog oružja i prateće infrastrukture direktno do naše granice“.

„To je već kršenje jedne od ključnih stavki 'Osnivačkog akta o uzajamnim odnosima, saradnji i bezbednosti između Ruske Federacije i NATO-a iz 27. maja 1997. godine. Ispod tih garancija stoje potpisi rukovodioca svih zemalja saveza bez izuzetka“, istakla je ona.

Član Ustavnog odbora Saveta Federacije Rusije, senator Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Puškov podsetio Amerikance: Zaboravljate na opasnost nuklearne zime?

Zaharova je dodala da je komentar Mosbaherove reakcija na članak ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela, koji govori o tome kakav bi trebao da bude doprinos Berlina nuklearnoj politici saveza.

S tim u vezi, ona je rekla da je njegov članak ilustracija stanja transatlantske solidarnosti, kada glavni partner sebi dozvoljava neprikriveni pritisak, a negde čak i ucenu svojih saveznika.

„Sve se to čini kako bi oni osigurali povećanje doznaka vojsci i došli do proizvoda američkog vojno-industrijskog kompleksa, uključujući avione 'dvostruke namene'. Ali, na saveznicima je kako da izgrade odnose između sebe“, zaključila je portparolka.

Američki vojnici utovaruju tenkove na teretni voz u okviru vojne vežbe Combined Resolve II u Nemačkoj  - Sputnik Srbija
Nemački poslanik: Neka Vašington odnese svoje nuklearno oružje

Prema Osnivačkom aktu Rusija―NATO iz 1997. godine, Alijansa se obavezala da neće trajno raspoređivati značajne vojne snage na teritoriji svojih novopridošlih država-članica. Međutim, pomeranje vojne infrastrukture Alijanse prema istoku postalo je jedan od glavnih problema u odnosima Moskve i NATO-a.

Podsetimo, američka ambasadorka predložila da se američko nuklearno oružje prebaci iz Nemačke u Poljsku, ukoliko ga se Berlin odrekne. U Nemačkoj već nekoliko nedelja traje spor oko razmeštanja nuklearnog oružja na teritoriji zemlje. Članovi Socijaldemokratske stranke zahtevaju da se oružje povuče, dok njihovi partneri iz vladajuće kolacijije zahtevaju da oružje ostane na teritoriji zemlje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala