Kako u Moskvi vide Trampov ultimatum SZO

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
SZO je potrebno modernizovati, ali samo na bazi trezvene analize zasnovane na činjenicama, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Njegov zamenik Sergej Rjabkov kaže da se ne sme dozvoliti da se ta organizacija pretvori u platformu Vašingtona za svođenje računa.

Prethodno je američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će Vašington u potpunosti obustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i revidirati svoje članstvo u toj organizaciji u narednih 30 dana ukoliko ona ne realizuje sve reforme koje zahtevaju SAD.

„Uveren sam da SZO kao i svaka druga struktura treba da se modernizuje. Ali, to ne može biti jedan potez koji bi rešio sve probleme za 30 dana… Potrebna je zajednička, trezvena analiza situacije i činjenica, pre svega činjenica. Već smo navikli da naše zapadne kolege, na žalost, u čitavom nizu slučajeva činjenicama posvećuju pažnju na poslednjem mestu, ili ih, preciznije rečeno, uopšte ne uzimaju u obzir prilikom promovisanja svojih političkih inicijativa na međunarodnoj sceni“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, borba protiv virusa korona ne sme da bude žrtva takvih „geopolitičkih igara i ambicija“.

Istovremeno, njegov zamenik Sergej Rjabkov kaže da nema osnova da se ne veruje u informacije SZO o kovidu 19 koje su dobijene Kine. Moskva veruje Kini, dodao je on.

„Tesni sarađujemo s Kinom, i nemamo nikakve osnove da sumnjamo u informacije i metodiku koja je primenjivana ili koje su plasirane kao informacije SZO od kineskih kolega“, rekao je Rjabkov.

Ne sme se dopustiti slabljenje SZO i njeno pretvaranje u platformu Vašingtona za svođenje računa.

„SZO ne može da se pretvori u pak koji će juriti po terenu“, zaključio je on.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala