Amerika plete mrežu satelita za praćenje hiperzvučnih raketa

CC0 / Pixabay / Satelit
Satelit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Agencija za kosmički razvoj SAD namerava da pošalje u svemir grupu satelita koji mogu da prate hiperzvučne objekte u atmosferi. Prvi sateliti će biti poslati u orbitu već 2022. godine, navodi portal C4ISRNET.
Agencija namerava da zaključi ugovor sa nekom od kompanija za izradu i proizvodnju prvih osam špijunskih satelita. Oni treba da budu opremljeni sa infracrvenim sistemom za detekciju i da imaju mogućnost da razmenjuju podatke sa satelita iz iste satelitske mreže. Ona treba da bude napravljena 2022. godine.

Pre dve godine predstavnici Ministarstva odbrane SAD su saopštili da je potreban perspektivni sistem zaštite od hiperzvučnog oružja. On bi trebalo da uključuje i nove satelite koji mogu da otkrivaju hiperzvučne objekte koji lete u atmosferi. Za sada u Americi ne postoji takav sistem.

Kako piše „C4ISRNET“, Agencija za kosmički razvoj planira da do 2024. godine pošalje u orbitu 150 satelita.

Agncija će do 21. maja 2020. godine primati zahteve od kompanija-proizvođača za izradu satelita.

Ranije je bilo objavljeno da će ruski brodski kompleksi sa huperzvučnom krstarećom raketom „Cirkon“ početi da se koriste na razmeđi između 2020-2021. godine. Osim rada na raketi „Cirkon“, u Rusiji su u toku i drugi projekti na stvaranju hipersoničnog naoružanja: avijacioni kompleksi sa hiperzvučnim raketama „Kindžal“, „Avangard“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala