Spas u promeni imena: Hoće li Ukrajina vratiti staro ime „Rus“

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaSpomenik svetom knezu Vladimiru u Kijevu
Spomenik svetom knezu Vladimiru u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poznati ukrajinski advokat Andrej Fedur predložio je da se Ukrajini vrati staro ime Rus, navodi portal Strana.ua.

Na svojoj stranici na fejsbuku Fedur je kritikovao predsednika Vladimira Zelenskog koji je početkom svoje političke karijere obećavao promene i prelazak državnih organa u novu zgradu.

„Samo pre godinu dana sadašnji hetman (ukrajinski naziv za komandanta), kao dete, želeo je da promeni sve, čak i mesto svoje palate“, podsetio je on.

Prema rečima advokata, ukrajinski lider nije mogao da nađe „ništa bolje od muzeja Lenjina“ koji se danas naziva Ukrajinskim domom.

Fedur je dodao da će se ovaj „krug pakla“ nastaviti sve dok se ne prekine. Kako tvrdi advokat, put ka promenama je moguć nakon promene imena zemlje. On smatra da su u pravu oni koji traže promenu imena Ukrajine na Rus.

U maju prošle godine bivši ambasador Ukrajine u SAD Jurij Ščerbek je izjavio da su njegovoj državi ukrali ime „Rus“, stvorivši od njega „Rusiju“.

Rus je naziv regiona u istočnoj Evropi. Ovim imenom se nazivala i prva istočnoslovenska država - Kijevska Rusija. Kasnije je od tog korena dobila ime i Belorusija, kao i oblasti u Carskoj Rusiji: Malorusija, Novorusija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala