Tužilac SAD optužuje „Epl“  da sarađuje s Rusijom i Kinom, Moskva: Na to se samo blago nasmešimo

CC0 / Unsplash/Medhat Dawoud / Logo kompanije ”Epl”
Logo  kompanije ”Epl” - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni tužilac SAD Vilijam Bar optužio je američku kompaniju „Epl“  da sarađuje sa Rusijom i Kinom koje, kako tvrdi, pokušavaju da organizuju praćenje svojih građana. Oglasilo se rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenom da takve izjave iz Vašingtona mogu da izazovu samo blag osmeh.

„Bilo je mnogo izveštaja o tome da ‘Epl’ sarađuje sa Komunističkom partijom Kine i ruskim režimom kako bi se premestili centri za obradu podataka i da bi vlade tih zamalja mnogle da organizuju masovno praćenje“, rekao je Bar na konferenciji za novinare. Takođe je naveo da je kompanija izbacila neke opcije za koje su se zalagali „zaštitnici demokratije“ i na taj način doprinela cenzuri i pritisku.

Šta kažu u Moskvi

Oglasilo se i rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenom da takve izjave državnog tužioca izazivaju samo blag osmeh.

Vašington je počeo da se služi principom  „tuci svoje da bi te se drugi bojali“, izjavio je direktor Departmana Ministarstva za međunarodnu informacionu bezbednost Andrej Krutskih.

„Obim antiruskih optužbi je u Americi dostigao sledeću fazu: ‘tuci svoje da bi te se drugi plašili’. To ih ne prikazuje u dobrom svetlu“, rekao je on i dodao da odluke Vašingtona mogu da izazovu sam blag osmeh.

Koje su još optužbe na račun „Epl“-a 

Tužilac Bar je rekao i da politika američke kompanije o zaštiti ličnih podataka predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD i nije prihvatljiva. Ove optužbe tužioca usledile su nakon što je kompanija odbila da stavi na raspolaganje podatke za potrebe istrage oružanog napada na vojnu bazu na Floridi.

U vojnoj bazi Pensakola na Floridi početkom decembra prošle godine došlo je do pucnjave, kada su poginule najmanje dve osobe, a osim njih, ubijen je i napadač. O napadu je bio obavešten i predsednik SAD Donald Tramp. „Epl“je odbio da otključa telefon napadača.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala