Ruski ambasador u UN: Zapad nas optužuje za svašta, to je deo informacionog rata

© AP Photo / Mary AltafferAmbasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti
Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapad optužuje Rusiju da koči prekograničnu pomoć u Siriji, a zaboravlja da sam, sankcijama, pogoršava humanitarnu situaciju u toj zemlji, ocenio je ruski ambasadoru UN Vasilij Nebenzja, istakavši da je sve to deo informacionog rata protiv Rusije.

Povod za ovu ocenu je predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji u Siriji na kojoj, između ostalog, na dnevnom redu treba da bude i Rezolucija o mehanizmu prekogranične pomoći Siriji čiji rok ističe u julu.

Ta Rezolucija je već produžavana u januru s tim da su Sirija i Rusija insistirale da se prebacivanje pomoći ne vrši više preko četiri punkta, nego dva, strahujući da se preko nekih, kao što je El Jarubija, osim humanitarne pomoći, prebacuje oružje za kurdske snage a pružanje pomoći se ne koordiniše sa zvaničnim Damaskom.

„Nas optužuju za mnogo što šta. I ne samo kad je reč o Siriji. Na žalost, to je deo informacionog rata“, rekao je ambasador za „Komersant“.

Kako je podsetio, zimus su uslovi u Idlibu bili veoma teški i stanovništvo ne bi preživelo bez prekograničnog mehanizma humanitarne pomoći.

„Rukovodili smo se time i saglasili smo se sa produžetkom mehanizma u januaru. Zato Rusija nema za šta da bude optužena. Objektivno ćemo razmatrati situaciju“, dodao je Nebenzja.

Kako je istakao, zapadni partneri vole da ne primećuju da njihove sankcije protiv Damaska vode ka tome da sirijske vlasti ne mogu da kupe neophopdnu medicinsku opremu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala