Iran svim sredstvima protiv Izraela: Teheran planira otvaranje virtualne ambasade u Jerusalimu

© Sputnik / Igor Mikhalev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Jerusalim
Pogled na Jerusalim - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski parlament usvojio je zakon o suprotstavljanju Izraelu, koji predviđa osnivanje virtualne ambasade u Jerusalimu.

Poslanici su tokom otvorene sednice parlamenta usaglasili sve odredbe zakona o odupiranju neprijateljskim dejstvima „cionističkog režima“.

Prema iranskim medijima, poslanici su obavezali Ministarstvo spoljnih poslova da oformi virtuelnu ambasadu Islamske Republike Iran u Jerusalimu, kao prestonici Palestine. Ministarstvu je za to dato pola godine od momenta ratifikacije zakona.

Od Ministarstva spoljnih poslova Irana takođe se traži da organizuje „referendum“ u Palestini (u Iranu smatraju da će to pomoći u rešavanju problema regiona).

Protesti u Iranu - Sputnik Srbija
Iran na nogama: „Smrt Izraelu!“

Pored toga, odredbama usvojenog zakona predviđena je i zabrana prevoza izraelske robe preko teritorije Irana, kao i zabrana učestvovanja kompanija povezanih s Izraelom na sajmovima. Poslanici su obavezali iransku vladu da i drugim državama i narodima pomogne u „oslobađanju“ Jerusalima.

Sukob Palestine i Izraela

Podsetimo, sukob između Palestine i Izraela traje od 1948. godine. Obe strane polažu pravo i suverenitet nad istom teritorijom bivšeg britanskog mandata Palestina.

Palestinci u okviru mirnog procesa rešavanja situacije s Izraelom, koji je trenutno suspendovan, zahtevaju da buduće granice između dve suverene zemlje budu u okviru onih koje su važile do Šestodnevnog rata 1967. godine, s mogućom razmenom teritorija. Oni se nadaju da će stvoriti svoju državu na Zapadnoj obali reke Jordan, kao i u Pojasu Gaze, a Istočni Jerusalim proglasiti njenom prestonicom. Izrael odbija da prihvati granice iz 1967. godine, a naročito da sa Arapima deli Jerusalim, koji je već proglasio svojom večnom i nedeljivom prestonicom.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Turska i Iran odbacili Trampov plan za Bliski istok

Iran je 13. februara predložio svoju verziju rešavanja sukoba umesto plana Sjedinjenih Američkih Država, takozvanog, „dogovora veka“. Iranska strana smatra da u rešavanju sukoba može pomoći održavanje referenduma.

Kako je Tramp ranije saopštio, „dogovor veka“ bi, ukoliko se s njim saglase, Palestincima dao šansu da stvore sopstvenu državu i ujedno omogućio da udvostruče svoju teritoriju. Istovremeno, Tramp je saopštio da bi prema tom planu Jerusalim ostao nedeljiva prestonica Izraela.

Takođe, SAD će zarad implementacije ovog dogovora otvoriti svoju ambasadu za Palestince u istočnom delu Jerusalima. Pored toga, biće formiran i zajednički američko-izraelski komitet, koji će pratiti implementaciju „dogovora veka“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala