Ideja o „deokupaciji“ Krima – Kijev vrti „pokvarenu ploču“

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaNatalija Poklonska na zasedanju Državne dume
Natalija Poklonska na zasedanju Državne dume - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nedavna izjava šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe da Kijev radi na strategiji „deokupacije“ Krima izazvala je brojne reakcije u Moskvi, od toga da je nazvana „glupošću“, bogohuljenjem,  do toga da su izjave zvaničnika u Kijevu okarakterisane kao „pokvarena ploča“.

Zamenica predsednika Komiteta Dume za međunarodna pitanja Natalija Poklonska smatra da ideje o „deokupaciji“ Krima predstavljaju bogohuljenje.

Bivša tužiteljka Krima je šefa ukrajinske diplomatije uporedila sa di-džejom u klubu.

„Pušta muziku koju su drugi naručili, i sam zvižduće uz pesmu, a pesma se zove ‘aneksija’ i omamljuje kao droga“, kaže Poklonska.

Šef Komiteta krimskog parlamenta za narodnu diplomatiju i međunacionalne odnose Jurij Gempelj kaže za strategiju Kijeva da je čista „glupost“.

„Ovakvim izjavama ukrajinsko Ministarstvo još jednom demonstrira takav koeficijent gluposti da je to prosto fantastično“, rekao je Gempelj.

U to da bi Krim ponovo mogao da postane ukrajinski ne veruju više ni u samoj Ukrajini, ali su na zvaničnom nivou prinuđeni da daju jedne te iste izjave koje već podsećaju na pokvarenu ploču, dodao je on.

„Krim se vratio u sastav Rusije zauvek. Vratio se voljom krimskog naroda i na osnovu međunarodnog parcva. S tim treba da se pomire i u Kijevu“, zaključio je on.

Ujedinjenje Krima i Rusije

Krim se ujedinio s Rusijom posle održanog referenduma u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina glasača Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina kao i ranije smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statuom UN izjasnili za prisajedinjenje sa Rusijom.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno”.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala