Zbogom zapadna Libijo: Haftar izgubio stratešku vojnu bazu

CC BY-SA 2.0 / Rob Schleiffert / MiG-23Avioni MiG-23 i avion Su-22 na aerodromu Mitiga u Libiji 2009.
Avioni MiG-23 i avion Su-22 na aerodromu Mitiga u Libiji 2009. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Snage Vlade nacionalnog jedinstva istisnule su Libijsku nacionalnu vojsku feldmaršala Halifa Haftara iz strateške avio-baze Vatija, napisao je na Tviteru ekspert analitičkog centra „Atlantski savet“ (Atlantic Council) Emadedin Badi.

Prema njegovim rečima, avio-baza „Vatija“ se nalazi jugozapadno od prestonice zemlje. On je saopštio da je operacija izvedena uz pomoć turskih snaga.

Predstavnik vladinih snaga Muhamed Kanunu potvrdio je da je baza zauzeta. On je saopštio da je juče bilo izvedeno pet avio-naleta na bazu. Tom prilikom su bile uništene vojna tehnika i municija protivnika, dok je bilo ubijeno ili ranjeno sedam osoba.

Ova baza je imala veliki strateški značaj za Haftara. Ona je korišćena u Haftarovoj operaciji za zauzimanje Tripolija. Neki eksperti smatraju da njenim gubitkom Haftar može da se pozdravi sa svojim snovima o preuzimanju kontrole nad zapadnom Libijom.

Poslednji Sporazum o prekidu vatre između Vlade nacionalnog jedinstva i Libijske nacionalne armije postignut je 19. januara, na konferenciji u Berlinu, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Međutim, ovo primirje nikad nije zaživelo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala