Narod se okupio ispred suda u Beranima gde će biti saslušani sveštenici - Sputnik Srbija

Tenzije u Crnoj Gori ne jenjavaju — beranski sveštenici porekli optužbe, oglasio se i državni vrh

Pratite nas
Političke tenzije u Crnoj Gori ne jenjavaju. Beranski sveštenici porekli optužbe tužilaštva, a lansirane su i nove poruke vlasti koje ne nagoveštavaju skori kraj krize i okončanje borbe za odbranu svetinja.

Pet beranskih sveštenika saslušano je u Osnovnom državnom tužilaštvu zbog tradicionalne litije u tom gradu na Đurđevdan. Sveštenici su negirali da su prekršili mere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti uvedene zbog epidemije virusa korona. Ovaj kao i slučaj nedavnog privođenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika u Nikšiću izazvao je tenzije u Crnoj Gori, pokrenuvši talas protesta građana širom zemlje.

Tenzije je dodatno danas podiglo i obraćanje predsednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je najavio mogućnost formiranja crkve pravoslavnih Crnogoraca.

Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
17:09 18.05.2020

Demokratski front je poručio da nacionalni Srbi i nacionalni Crnogorci pravoslavne veroispovesti imaju svoju pomesnu Srpsku pravoslavnu crkvu.

„Ona nije crkva samo srpskog pravoslavnog naroda već i svih drugih koji su u njoj kršteni. Kao što ni u Crnoj Gori ne žive samo nacionalni Crnogorci već i drugi narodi. Ako je Crna Gora u međuvremenu postala nacionalna država novostvorene crnogorske nacije koja ne prihvata pravoslavne i srpske elemente svoga bića, onda imamo posla sa mini NDH u 21. veku u Evropi. To znači da bi, kada bi imao dozvolu Đukanović rado izvršio etničko čišćenje Crne Gore od Srba. U to više nema sumnje“, navodi se u saopštenju DF-a, prenosi RTCG.

15:44 18.05.2020

Pet beranskih sveštenika saslušano je u Osnovnom državnom tužilaštvu zbog tradicionalne litije u tom gradu na Đurđevdan. Sveštenici Manastira Đurđevi Stupovi su negirali da su prekršili mere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti uvedene zbog epidemije virusa korona, odbacivši optužbe da su organizovali okupljanje građana u glavnoj ulici.

ODT bi sada, navode „Vijesti“, trebalo da donese odluku da li će podići optužnicu ili odbaciti krivičnu prijavu.

15:30 18.05.2020

Zvaničnici Crne Gore nisu do sada bili previše otvoreni za razgovore, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić i poručila da je naša strana tu za razgovore, ako i druga strana bude na to spremna.

Brnabićeva smatra da bi zvanična Podgorica pre svega trebalo da razgovara sa Srbima u Crnoj Gori.

15:00 18.05.2020

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojiša Medojević smatra da je hapšenje Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija na dan Svetog Vasilija Ostroškog užasan anticrnogorski čin, te da samo najveći neprijatelj i izdajnik Crne Gore i crnogorskog naroda može odbacivati srpski narod, pravoslavno hrišćanstvo i crkvu.

14:59 18.05.2020
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala