U Češkoj usvojen tajni dokument protiv ruskih kompanija

© Sputnik / Marijana KolakovićPrag, panorama
Prag, panorama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Češke usvojila je tajni dokument kojim se zabranjuje ruskim i kineskim kompanijama da učestvuju na tenderu za izgradnju novog elektrobloka na atomskoj centrali „Dukovani“, piše češki portal „Denik N“.
Kako se navodi, ovaj dokument je usvojen još 27. aprila. U skladu sa njim, radove na stanici ne mogu izvoditi kompanije koje predstavljaju „stratešku pretnju nacionalnoj bezbednosti“. Izvor lista tvrdi da se radi, najverovatnije, o Rusiji i Kini.

Potpredsednik Vlade Češke Karel Gavliček izjavio je da se pitanja razvoja nacionalne nuklearne energetike razmatralo iza zatvorenih vrata.

Podsetimo, početkom aprila u Pragu je bio demontiran spomenik maršalu SSSR Ivanu Konjevu. Zbog toga, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je zamolio šefa Istražnog komiteta Rusije Aleksandra Bistrikina da kazni praške činovnike.

Nakon toga u češkim medijima pojavile su se dezinfomacije da su u Češku stigle ruske diplomate sa otrovom kojim su, navodno, trebale da ubiju lokalne činovnike koji su odgovorni za demontažu spomenika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala