Trampov savetnik: Kina poslala turiste po svetu kako bi „posejali virus“

© AP Photo / Mark SchiefelbeinKineski turisti
Kineski turisti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik američkog predsednika za ekonomska pitanja Piter Navaro optužio je Kinu da je namerno slala turiste po svetu kako bi raširila virus.
„Nulti pacijent u provinciji Vuhan pojavio se u novembru. Kinezi, skrivajući se iza Svetske zdravstvene organizacije, dva meseca su krili virus od sveta, a zatim su poslali stotine hiljada Kineza avionima u Milano, Njujork i po celom svetu kako bi ga „posejali““, izjavio je Navaro za Ej-Bi-Si.

Po njegovim rečima, Kina je mogla da zaustavi širenje epidemije, ostavivši virus u Vuhanu.

„Eto zašto govorim da su Kinezi to uradili Amerikancima i da snose odgovornost za to“, objasnio je savetnik Trampa.

Ranije je visoko pozicionirani zdravstveni savetnik kineske vlade doktor Zong Nanšan rekao za Si-En-En da su lokalne vlasti u Vuhanu, gradu u kojem je prvi put zabeležena pandemija u decembru prošle godine, zataškale ključne detalje o obimu početnog žarišta.

Iako je Zong priznao da je u početku prijavljen manji broj zaraženih u Vuhanu, on je odbacio optužbe da su zvanične statistike Kine nepouzdane čak i nakon što je kontrolu nad odgovorom na korona virus preuzela centralna vlada krajem januara.

Kina, u kojoj je prijavljeno više od 82.000 zaraženih i 4.633 peminulih, u velikoj meri obuzdala je širenje virusa i život je počeo da se polako vraća u normalu. Mere karantina su ublažene, a pojedine škole i fabrike su ponovo otvorene u zemlji.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala