Sveštenici iz Nikšića: Upozoravamo da nije dobro dizati ruku na svoju budućnost /video/

© Foto : Youtube/Ostrog Tv Studio/PrintscreenUhapšeni sveštenici iz Nikšića
Uhapšeni sveštenici iz Nikšića - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uhapšeni smo zato što smo ispoštovali građane Nikšića, što se nismo oglušili o njihovu ljubav prema zaštitniku svoga grada Svetom Vasiliju Ostroškom čudotvorcu i iscelitelju, saopštili su sveštenici iz Nikšića koji su zajedno sa episkopom Joanikijem proveli 72 sata u pritvoru.

Nikšićki sveštenici i episkop Joanikije uhapšeni su na praznik Svetog Vasilija, koji je i slava Saborne crkve i zaštitnik tog grada. Hapšenje je usledilo posle litije, uz obrazloženje policije i tužilaštva da su sveštenici prekršili vladine mere u borbi protiv virusa korona.

Vladika Joanikije i sveštenstvo - Sputnik Srbija
Vladika Joanikije: Najoštrije osuđujem prebijanje dece

„Lep poklon i zahvalnost za molitve koje smo toga dana proizneli za mir, napredak, zdravlje i svako dobro svih, pa i onih koji su nas kasnije uhapsili, kao i onih koji su to naredili“. Uhapšeni smo zato što smo ispoštovali građane Nikšića, što se nismo oglušili o njihovu ljubav prema zaštitniku svoga grada Svetom Vasiliju Ostroškom čudotvorcu i iscelitelju“, navodi se u saopštenju Arhijerejskog namesništva nikšićkog.

Sveštenici objašnjavaju da se tog dana, i pored toga što je vladika na liturgiji sa žaljenjem kazao da ove godine Crkvena opština Nikšić ne može da organizuje prazničnu litiju zbog mera koje ograničavaju okupljanje ljudi, „na Trgu Šaka Petrovića okupilo više hiljada vernika“.

„Taj narod je sabrala ljubav prema Svetom Vasiliju i lepota doživljaja, koji su vernici sačuvali u svojim srcima iz Svetovasilijevskih litija od prethodnih godina. Zar je trebalo prezreti taj narod!? Budući da se u tom spontano formiranom molitvenom saboru nisu mogle zavesti propisane mere, sveštenstvo je našlo jedino moguće pastirsko rešenje da se pridruži vernom narodu u molitvenom hodu posle kojeg se narod u miru i zadovoljstvu razišao svojim domovima“, navode sveštenici.

Kako kažu, usledila su hapšenja vladike i sveštenika za „nedelo“ poštovanja sopstvenog naroda i iskazanu ljubav prema Svetom Vasiliju.

„Narod je kroz proteste koji su usledili posle hapšenja iskazao neslaganje i gnušanje prema tome činu vlasti, potvrdio i posvedočio ljubav prema svojoj Crkvi, prema svetinji, tj. prema svojim korenima i osveštanoj narodnoj tradiciji. Nemamo reči da zablagodarimo našem vernom narodu za takvu ljubav i žrtvu – neka ga Bog nagradi svakim izaobiljem iz riznice svojih dobara“, navodi se u saopštenju.
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija
Vladika Joanikije: Crnogorska vlast je zaratila sa Njegošem, a sad i sa Svetim Vasilijem /video/

Sveštenici navode i da „nažalost, naša vlast nije tako mislila već je svoj narod „nagradila“ suzavcem i prebijanjem, brojne omladine i maloletnika i to ne samo u Nikšiću nego i u pojedinim drugim gradovima Crne Gore“.

Najoštrije osuđujemo takvo nasilničko delovanje policije i upozoravamo da nije dobro dizati ruku na svoju budućnost. Djeca se vaspitavaju, pre svega, pažnjom i ljubavlju a ne prebijanjem i agresijom. Istovremeno nikada se ne možemo složiti sa tim da bilo ko vrši nasilje nad organima reda jer se dosledno zalažemo za mir, bratsku slogu i pravni poredak u državi. Pozivamo sve, pa i našu vlast da se svi saberemo oko svetinje života da se sa ljubavlju i poštovanjem odnosimo prema svim ljudima, da dobro upravlja i usmerava naše postupke, a da se oslobodimo mržnje i agresije, da vidamo rane na biću narodnom a ne da ih povređujemo i produbljujemo“, zaključili su nikšićki sveštenici.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala