Puškov: Sankcije protiv Ermitaža, Lomonosova - nema štete za Rusiju, ali ni koristi za Kijev

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pokušava da sankcijama protiv Ermitaža, Univerziteta „Lomonosov“ i drugih ruskih kulturnih i obrazovnih institucija, „zadivi“ nacionaliste u svojoj zemlji, ocenio je ruski senator Aleksej Puškov. Sankcije su simboličke i niti remete funkcionisanje ruskih institucija, niti Ukrajina ima od njih ikakve koristi.

Zelenskog su izabrali kao čoveka koji je u stanju da normalizuje odnose s Rusijom, da živimo ako ne kao prijatelji, onda kako susedi a ne neprijatelji. Ali, Zelenski je marioneta u rukama onih koji stoje iza njega“, rekao je Puškov, dodajući da kod ukrajinskog predsednika ne vidi samostalnu političku liniju.

Zelenski je u četvrtak potpisao ukaz kojim se uvode sankcije na period od tri godine protiv kulturnih i naučnih instituacija u Rusiji, među kojima su muzej Ermitaž i Moskovski državni univerzitet „Lomonosov“. Iz Rusije poručuju da neće sedeti „skrštenih ruku“ i da se može očekivati oštar i asimetričan odgovor na sankcije.

Puškov ističe da Zelenski antiruskom politikom nastavlja put svog prethodnika Petra Porošenka, a jedina razlika su umereni koraci.

Sankcije je bilo moguće uopšte ne uvoditi“, kaže Puškov i dodaje da je njihov cilj bio da se pokaže da Kijev ima nameru da i dalje ide odabranim antiruskim putem i da nikave popustljivosti neće biti.

Puškov, takođe, ističe da Rusija ne treba da gaji iluzije o tome da je normalizacija odnosa sa Ukrajinom moguća.

„I nove sankcije prema ruskim kulturnim i obrazovnim institucijama  su nastavak politike Porošenka s ciljem kulturne izolacije Ukrajine od Rusije. Ne čudi što je Zelenski u anketama već izgubio podršku skoro polovine građana i što taj procenat sada iznosi 40 odsto“, zaključio je ruski senator.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala