Srpska privreda bi do kraja godine mogla da se vrati na raniji nivo

© Sputnik / Aleksandar MilačićSrpski dinari
Srpski dinari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpska privreda bi mogla da se vrati do kraja godine na isti nivo od pre 16. marta, ocenjuje državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Ukoliko se nastavi dosadašnja dinamika prijavljivanja preduzeća za kredite koji su omogućeni kroz program garantne šeme banaka i države, a banke s druge strane dovoljno brzo uspeju da plasiraju novac na račune firmi, srpska privreda bi mogla da se vrati do kraja godine na isti nivo na kojem je bila pre 16. marta, smatra Stevanović.

Berza - Sputnik Srbija
Prodaja obveznica: Potez Srbije koji obezbeđuje izmirivanje svih obaveza posle udara korone

On podseća da je 80 procenata klijenata banaka koji dolaze iz sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, i preduzetnika, reklo da je zainteresovano da koristi dve milijarde evra novca koje su banke obezbedile uz garanciju države.

U Srbiji su 23 banke, koje čine 99,94 odsto tržišnog učešća u kreditiranju preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, potpisale ugovor o garantnoj šemi sa državom, a samo tokom prošle nedelje banke su primile oko 4.600 zahteva za ovaj vid kreditiranja.

„Ako uspemo da efikasno plasiramo sredstva, a verujem da hoćemo, mislimo da ćemo do kraja godine postići efekat da se privreda vrati na nivo koji je bio pre 16. marta“, ocenjuje Stevanović.

Time bi se, dodaje, ostvarila očekivanja koja se tiču projekcija rasta BDP-a Srbije u ovoj i narednoj godini.

„Mislim da će to biti u funkciji ostvarivanja projektovanih brojki u kontekstu rasta kretanja BDP-a u 2020. godini, a svakako i u 2021. godini, kada očekujemo ozbiljan ako ne i najveći rast na nivou evropskog kontinenta“, kaže Stevanović za Tanjug..

Na adrese 23 banke u Srbiji već su stigli zahtevi privrede za kredite kroz garantnu šemu, a trenutna vrednost „potraživanja“ je oko milijardu evra.

„Nešto manje od milijardu evra je vrednost zahteva koji su pristigli u banke. Mislim da će ovo biti značajan zamajac i značajna injekcija za likvidnost i obezbeđenje obrtnih sredstava“, kazao je Stevanović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala