Poljski nadbiskup prijavio Vatikanu biskupa koji je skrivao seksualno zlostavljanje dece

CC0 / Pixabay / Katolički sveštenik
Katolički sveštenik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nadbiskup Katoličke crkve Poljske prijavio je danas Vatikanu poljskog biskupa zbog prikrivanja sveštenika koji su seksualno zlostavljali djecu.

Prijava Vatikanu, koja je bez presedana u ovoj duboko katoličkoj zemlji, predstavljaće test za procedure uvedene prošle godine da biskupi moraju krivično da odgovaraju ako su ignorisali ili prikrivali seksualno zlostavljanje dece u Crkvi. Očekuje se da će Vatikan sada odrediti istražitelja za ovaj slučaj.

Nadbiskup Vojčeh Polak rekao je da među sveštenstvom nema mesta za osobe koje seksualno zlostavljaju maloletnike i da neće dozvoliti da se ova krivična dela prikrivaju.

"Tražim od sveštenika, opatica, roditelja i edukatora da se ne vode pogrešnom i lažnom logikom zaštite Crkve tako što će prikrivati seksualne zlostavljače", dodao je nadbiskup Polak, prenosi Kliks.

Ovaj slučaj dobio je na važnosti nakon što su braća Tomaš i Marek Sekielski objavili film o tome kako biskup Edvard Janiak iz grada Kališa nije preduzeo mere protiv sveštenika za koje se znalo da seksualno zlostavljaju decu.

Braća Sekielski objavila su prošle godine o istoj temi još jedan film u kome se tvrdi da su sveštenici pedofili namerno razmenjivani među parohijama. Ovaj film imao je 23 miliona pregleda na Jutjubu.

Žrtve seksualnog zlostavljanja već dugo traže mere koje bi olakšale prijavljivanje prikrivanja ovih krivičnih dela. Katolička crkva Poljske, koja ima bliske veze sa vladajućom Partijom prava i pravde, već se ranije suočila sa optužbama za prikrivanje sveštenika optuženih za zlostavljanje dece.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala