Kontroverze o našem omiljenom povrću: Od sigurnog zdravlja do smrti

© Depositphotos.com / LudyaKrompir
Krompir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako sadrži vitamine i minerale, hemijski indeks krompira nije tako dobar. Način na koji se krompir priprema igra veliku ulogu u njegovom zdravstvenom doprinosu. U jednom slučaju on će biti izvor vlakana koji se bore protiv holesterola, dijabetesa i raka. U drugom će pak biti put do sigurnog obolevanja.

Naučnici s Harvarda su analizirali uticaj krompira na debljanje i u tu svrhu okupili 120.000 učesnika. Rezultati istraživanja pokazuju kako su osobe koje su jele jednu porciju krompira više, nezavisno od načina pripreme, dobili oko 1.5 kilogram više od onih koji su jeli samo jednu. Brojka samo raste ako se posmatra uticaj prženog krompira.

Krompir sadrži toksine

Kada se izloži svetlosti krompir razvija nešto što se naziva glikoalkaloid, koji se pretvara u toksin prilikom konzumacije. On se mogu primetiti ako se ispod kore vide zelene mrlje. Nažalost, i bez zelenih mrlja on postoje. Glikoalkaloidi mogu oštetiti probavu i i uticati na upalnu bolest creva. Kako bi se umanjio uticaj ovog toksina, važno je ne izlagati krompir suncu. Možete ga i oljuštiti pre konzumacije jer se oko 70 posto glikoalkaloida nalazi u kori. Ipak, kora sadrži najviše spomenutih vlakana koji su takođe dobri za zdravu probavu.

Prženi krompir izaziva rak

Radi se verovatno najpopularnijem jelu na svetu, ali istraživači su objasnili da prženje hrane stvara spojeve u hrani koji mogu uzrokovati rak, poput akrilamida u pomfritu. Ova hemikalija je kancerogena. Uz to su istraživanja do danas potvrdila i kako osobe koje jedu pržene krompire dva ili više puta u nedeljno, imaju dva puta više šanse da će umreti ranije, nezavisno od uzroka, od onih koji tu namirnicu uopšte ne jedu.

Stručnjaci savetuju umerenu konzumaciju krompira jer se brzo vari i podiže nivo šećera u krvi, a brzo nakon ove reakcije vi se opet gladni. Upravo to može dovesti do prejedanja, dijabetesa i bolesti srca.

Krompiri su puni pesticida

Prema podacima, otprilike 35 različitih pesticida se nalazi na običnom krompiru. Za njih 6 se zna da su kancerogeni, 12 utiče na hormone, 7 je neurotoksično, a 6 može imati ozbiljne posledice na reproduktivno zdravlje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala