Ruska vojska na Arktiku - Izgovor NATO-a za razmeštanje sopstvenog vojnog potencijala

© Sputnik / Igor AgejenkoRuske oružane snage na Arktiku
Ruske oružane snage na Arktiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tvrdnjom Amerike o jačanju vojnog potencijala Rusije na Arktiku, koje navodno „izlazi van granica odbrane“, zemlje NATO-a pokušavaju da nađu izgovor da povećaju sopstveni vojni potencijal na arktičkoj teritoriji, i to već i čine, izjavio je zamenik predsedavajućeg Odbora Državne dume Rusije za odbranu Jurij Švitkin.

„Želim da istaknem da data izjava SAD predstavlja pokušaj da zemlje NATO-a nađu razlog za povećanje svog vojnog potencijala na arktičkom potezu, koje je već, na veliku žalost, prisutno“, rekao je Švitkin.

Poslanik je dodao da akcije koje sprovodi Rusija ne predstavljaju kršenje zakona i da se odvijaju u skladu sa normama međunarodnog prava.

„Arktik je zona nacionalnih interesa Rusije, moramo obezbediti odbranu na severnoj strani naše države“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ruski odbrambeni potencijal na Arktiku, kao i njegovo jačanje, odgovaraju rastu vojnog potencijala zemalja NATO-a na datoj teritoriji.

Ledeni breg i jahta Alter ego pored obale jednog od arktičkih ostrva arhipelaga Zemlje Franje Josifa - Sputnik Srbija
Arktik — tačka totalne kontrole i geopolitičkog nadmetanja

Istovremeno, član Komiteta Saveta federacije za pitanja odbrane Franc Klincevič izjavio je da su planovi Rusije srazmerni s potrebom osiguravanja bezbednosti severnih granica zemlje.

„Kako bi realizovali svoje vojne planove, SAD se ne fokusiraju na Kinu, već upravo na Rusiju. Naša zemlja je glavni 'razlog' jačanja vojne američke moći“, rekao je parlamentarac.

On je dodao da Rusija uzima u obzir sve potencijalne pretnje i realizuje planove za „osiguravanje bezbednosti svojih severnih granica“.

Govoreći o sistemima protivvazduhoplovne odbrane, Klincevič je rekao da Rusija ima pravo da ih razmešta tamo gde to smatra potrebnim.

Ranije je prvi zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Majkl Merfi izjavio da Rusija povećava svoje vojno prisustvo na Arktiku i time ugrožava liniju protivpodmorničke odbrane NATO-a u Severnom Atlantiku.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala