Rusija: Nećemo dozvoliti da se sa nama razgovara kao 90-ih godina

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLPotpredsednik ruske Dume Petar Tolstoj
Potpredsednik ruske Dume Petar Tolstoj  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija više neće dozvoliti sa se sa njom razgovara na način na koji je to rađeno 90-ih godina prošlog veka, izjavio je zamenik predsednika ruske Državne dume Petar Tolstoj.

Tim rečima on je prokomentarisao poziv NATO-a upućen Rusiji da uzme učešće u modernizaciji Bečkog dokumenta, kojim se utvrđuju mere za jačanje poverenja, bezbednosti i smanjenja pretnje od nastanka vojnih sukoba u regionu zemalja OEBS-a.

Tolstoj je podsetio da je taj dokument potpisan još 1991. godine i da se od tog trenutka „mnogo toga izmenilo“.

„Naša zemlja se promenila, a promenio se i ceo svet, zbog čega razgovarati u tonalitetu 90-ih danas sa Rusijom više nije moguće. Dok se ne ubedimo da NATO i SAD ne žele da sednu za pregovarački sto na jednakim uslovima, ni o kakvoj modernizaciji Bečkog sporazuma ne može biti ni reči“, naglasio je.

Podsetimo, Bečki dokument zaključen je 1991. godine pod okriljem OEBS-a u cilju saradnje Rusije i NATO u sferi bezbednosti.

Od dana potpisivanja, dokument je nekoliko puta obnavljan. On sadrži osnovne mehanizme sprečavanja vojnih incidenata u Evropi, kao i pravila informisanja o vojnim vežbama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala