Rusija: Međunarodni letovi mogući od leta, država pomaže i avio-kompanije i aerodrome

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaStjuardesa na međunarodnom aerodromu Šeremetjevo
Stjuardesa na međunarodnom aerodromu Šeremetjevo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar saobraćaja Jevgenij Ditrih kaže da bi međunarodni letovi sa aerodroma u zemlji mogli da budu obnovljeni tokom leta. Država će pomoći subvencijama i aerodrome i avio-kompanije koje trpe značajne gubitke zbog krize izazvane virusom korona.

Ditrih je naglasio da će odluka o letovima zavisiti, naravno, pre svega od epidemiološke situacije u zemljama sa kojima će se obnoviti avio-saobraćaj.

Takođe je potrebno da se osigura bezbednost letova, u epidemiološkom smislu.

Rusija je zbog pandemije virusa korona krajem marta obustavila redovne i čarter letove prema drugim zemljama, a od tada se putnici iz inostranstva prevoze samo uz specijalne dozvole i radi se o letovima kojima se ruski državljani vraćaju u zemlju.

Pripremljen je plan za postepeni izlazak aviosaobraćaja iz režima ograničenja uvedenih zbog virusa korona. Inače, prema pravilima, putnici su dužni da nose zaštitne maske i rukavice tokom čitavog leta. Ministar dodaje da će zbog rastojanja među putnicima koje će morati da se poštuje verovatno doći do porasta cena avio-karata, ali i nerentabilnosti letova.

Zbog epipidemioloških mera i krize koja je nastupila zbog pandemije i koja pogodila sve sektore privrede, značajne gubitke trpe i avio-kompanije i aerodromi ali će i jedni i drugi moći da računaju na pomoć države.

Tako je vlada predvidela da za avio-kompanije izdvoji 23,4 milijardi rubalja (oko 315 miliona dolara), od čega će, na primer, najpoznatija ruska kompanija „Aeroflot“ dobiti 7,9 milijardi.

Ni aerodromi nisu izostavljeni iz plana državnih subvecnija. Njima će biti opredeljeno 11 milijardi rubalja, a plan treba da bude usaglašen do kraja maja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala