Puškov podsetio Amerikance: Zaboravljate na opasnost nuklearne zime?

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaČlan Ustavnog odbora Saveta Federacije Rusije, senator Aleksej Puškov
Član Ustavnog odbora Saveta Federacije Rusije, senator Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski senator Aleksej Puškov kritikovao je na Tviteru ambasadorku SAD u Poljskoj Džoret Mosbaher zbog njenog predloga da se američko nuklearno oružje rasporedi na teritoriji Poljske, podsetivši na opasnost od nuklearne zime i druge kubanske krize.
„U Nemačkoj vlada bunt zbog američkog nuklearnog oružja – socijaldemokrate zahtevaju da se oružje povuče, a Hrišćansko-demokratska unija Nemačke, stranka Angele Merkel, želi da oružje ostane na teritoriji zemlje. A američka ambasadorka SAD u Varšavi predlaže da se rasporedi u Poljskoj – bliže Rusiji. Zaboravili su na pretnju 'nuklearne zime', neznalice. Nikad se neće naigrati nuklearnim igračkama“, napisao je Puškov na Tviteru.

Senator je predložio američkim i poljskim političarima da se upoznaju sa istorijom kubanske raketne krize iz 1962. godine.

„Najverovatnije oni ni ne znaju za to ili su zaboravili. Razmeštanje takvog naoružanja u Poljskoj je pravi put da se prouzrokuje takva kriza“, zaključio je Puškov.

Ranije je američke ambasadorka predložila da se američko nuklearno oružje prebaci iz Nemačke u Poljsku, ukoliko ga se Berlin odrekne. U Nemačkoj već nekoliko nedelja traje spor oko razmeštanja nuklearnog oružja na teritoriji zemlje. Članovi Socijaldemokratske stranke zahtevaju da se oružje povuče, dok njihovi partneri iz vladajuće kolacijije zahtevaju da oružje ostane na teritoriji zemlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala