Preselili se meštani čuvenog kineskog sela, do kuće više neće ići nebeskim stepenicama /video/

© Foto : ScreenshotSelo na jugozapadu Kine - Atule'er
Selo na jugozapadu Kine - Atule'er - Sputnik Srbija
Pratite nas
Meštani koji žive na vrhu litice visoke preko 800 metara na jugozapadu Kine postali su poznati širom sveta po nesigurnim lestvama kojima su se penjali do svog sela i koje su im bile jedina veza s ostatkom sveta preselili su se u novo gradsko stambeno naselje. Međutim neki su odlučili i da ostanu u selu.

Atule'er, 200-godišnje selo u provinciji Sečuan, postalo je planetarno poznato kada su se 2016. godine pojavile fotografije dece koje se spuštaju liticom na nestabilnim lestvicama od ratana, ili nebeskim lestvama kako ih nazivaju meštani.

Dvosatni uspon bio je jedini način seljana da imaju kontakt s ostatkom sveta, a svoje poljoprivredne proizvode morali su nositi niz liticu kako bi ih prodali najbližem tržnom centru. Poslednjih godina lokalne vlasti zamenile su svoje ručno izrađene lestve čeličnim na kojima su bila rukohvati i tako su drastično skratili vreme njihovog putovanja, prenosi portal Kliks.

Ove nedelje 84 domaćinstva Atule'era zauvek je ostavilo ove lestve za sobom, preselivši se u stambene blokove bliže centru grada okruga Zhaojue, udaljenom 75 kilometara, objavila je kineska državna novinska agencija Sinhua.

Njihovi novi stanovi se kreću od 25 metara kvadratnih do stotinu metara kvadratnih. Stanovi su opremljeni modernom kuhinjom, toaletom, imaju vodu, struju i plin.

„Jako sam sretan što sam danas dobio vrlo dobru kuću. Nakon preseljenja moja porodica i ja napokon ćemo imati normalan život. Moja deca će lako ići u školu, a moći će ići i lekaru“, rekao je meštanin Mose Laluo.

Međutim nisu svi meštani preseljeni jer je oko 30 domaćinstava odlučilo ostati u svom selu Atule'er koje je poslednjih godina postao turistička atrakcija.

U 2019. godini, zahvaljujući 100.000 posetitelja zaradili su gotovo milion juana što je oko 140.878 dolara. Daljnji razvoj poslužiće industriji turizma, a službenici planiraju da izgrade žičaru za prevoz turista.

Pre pandemije korona virusa, kineska se vlada obavezala da će do 2020. godine izvući sve svoje ljudi iz siromaštva.

Preseljeni meštani Atule'era tehnički nisu bili siromašni jer su po stanovniku imali 845 dolara, ali cilj vlade takođe je poboljšati životne uslove osoba koje žive u ruralnim područjima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala