Posle kritike Zaharove, „Blumberg“ promenio naslov članka na temu virusa korona u Rusiji

© AP PhotoBlumberg
Blumberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka agencija „Blumberg“ promenila je naslov članka u kojem se govori o stopi smrtnosti od virusa korona u Rusiji, nakon što je reagovala portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Članak koji je prvobitno izašao pod naslovom „Stručnjaci žele da znaju zašto virus korona nije ubio više Rusa“ sada ima novi naslov - „Stručnjaci dovode u pitanje ruske podatake o smrtnosti od virusa korona“.

Kako je navedeno u komenatru uz članak, izmena je napravljena da bi se pokazalo da autori sumnjaju u metodologiju statistike kada je reč o broju žrtava u Rusiji.

U članku koji je pod starim nazivom objavljen ove nedelje američka agencija tvrdi da se u Rusiji, navodno, nepravilno vodi računica u vezi sa smrtnim slučajevima.

Reagovala je Zaharova, koja je na Fejsbuku napisala da slični članci svedoče o tome da se na Zapadu vodi kampanja dezinformacija prema Moskvi i u tom kontekstu navela izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o tome da Rusija i Kina imaju nameru da promene svetski poredak koristeći situaciju s pandemijom.

U tom svetskom poretku u kojem „Blumberg“ objavljuje članke s takvim naslovima „nije baš sve u redu“, napisala je Zaharova.

Ranije je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov poslao glavnom uredniku „Njujork tajmsa“ pismo sa zahtevom da demantuje članak o smrtnosti od virusa korona u Rusiji.

„Njujork tajms“ je objavio članak, pozivajući se na otvorene izvore, u kojem se navodi da je smrtnost u Rusiji od virusa korona u aprilu navodno za 1,7 hiljada premašila prosek u Moskvi u poslednjih pet godina.

U vreme objavljivanja članka, u Moskvi je bilo 642 smrtnih slučajeva, posle čega je list zaključio da postoji „značajno smanjivanje“ statistike smrti od virusa korona.

Moskovske vlasti istakle su da se podaci o broju smrtnih slučajeva u gradu od virusa korona proveravaju pre objavljivanja i da su pouzdani.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala