Podvig doktorke iz Beograda: Porodila komšinicu kod kuće

© Flickr / Geek2NursePorođaj
Porođaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lekar opšte prakse dr Tijana Petrović Ćirković u noći 10. maja pomogla je svojoj komšinici da na svet donese dečaka, jer je porođaj krenuo, a Hitna pomoć bila je na putu.

Dr Tijana Petrović Ćirković, lekar opšte prakse u Domu zdravlja u beogradskoj opštini Voždovac, napravila je pravi podvig kada je tokom noći 10. maja u stanu uspešno porodila svoju komšinicu, iako to nikada nije radila, a u svemu tome imala je pomoć babice Nede Milovanović iz GAK „Narodni front“, koja ju je preko telefona navodila kako da preseče pupčanu vrpcu.

Doktorka Tijana se danima spremala da pričuva stariju ćerku svojih komšija kada mama ode da se porađa s drugom bebom. Zato nije ni sanjala šta joj predstoji kada ju je 10. maja njen komšija pozvao i rekao da hitno dođe jer im je potrebna, piše Kurir.

Smirena i operativna

„Dolazim i zatičem mog komšiju kako uporno zove Hitnu pomoć jer mu je supruga dobila jake bolove i napone da gura. Porođaj je već krenuo! Poslala sam komšiju da sačeka Hitnu, a ja sam ostala s porodiljom. Kod nekih žena se dešava da, iako nisu imale simptome ili su bile samo slabe kontrakcije, odjednom osete jak nagon da guraju, što može značiti trenutni dolazak bebe. Moj poziv mi je nalagao, iako sam bila pod jakim emotivnim nabojem i nikada pre nisam porađala ženu, da ostanem smirena, pribrana i operativna, kako bih pomogla i majci i bebi“, priča doktorka Tijana.

Prema njenim rečima, porodilja je počela da se oblači, a onda uzviknula: „Kreće glava!“:

„Videlo se već pola bebine glave, probušila sam joj vodenjak i beba je počela brže da izlazi. Preuzela sam bebu rukom, sklonila plodovu vodicu i dečak je zaplakao. Suprug se vratio kad se beba već rodila. Zatim smo pozvali „Narodni front“ i babica nam je preko spikerfona objašnjavala kako da presečemo i podvežemo pupčanik. Komšija je sterilisao makaze vrelom vodom, presekao pupčanik, a bebu smo uvili u ćebe. Utom je stigla i Hitna pomoć i prevezli su majku i bebu u „Narodni front“.

Bog me navodio

Doktorka Tijana naglašava da je porodilja bila izuzetno hrabra i da je hrabrila sve oko sebe.

„Nisam se dvoumila, znala sam da treba da ostanem s njom i da pomognem kako god mogu. Sve vreme sam razmišljala samo da majka i beba budu dobro, a posle možemo i da slavimo. Osećam se kao da me bog navodio šta treba da radim i hvala bogu sve je prošlo u najboljem redu, bila je to neverovatna noć“, kaže doktorka Petrović Ćirković i dodaje da su joj čestitale i mnogobrojne kolege, ali naravno i svi iz porodice.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala