Otkrivena nova planeta u našoj galaksiji - da li je pogodna za život?

CC0 / Pixabay / Zemlja
Zemlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako svemirski brodovi koji jure brzinom vorpa još uvek ne postoje, potreba za njima se povećava, s obzirom da se naučnici soremaju da urone dublje u Mlečni put uz pomoć dva moćna teleskopa.

Dom se NASA sprema da u svemir lansira teleskop "Džejms Veb", EU konstruiše svoj "Evropski ekstremno veliki teleskop" (E-ELT). Ova dva moćna serdstva za proučavanje svemira biće od velike pomoći naučnicima koji su u dubinama naše galaksije, Mlečnog puta, primetili nešto što bi moglo da bude planeta pogodna za život.

Lokacija planete otkrivena je zahvaljujući retkom događaju, kada gravitacija povećava svetlost koju isijava planeta.

"Kombinovana gravitacija planete i zvezde domaćina uzrokovali su da se na određeni način poveća svetlost iz udaljenije, pozadinske zvezde. Koristili smo teleskope raspoređene širom sveta za merenje efekta savijanja svetlosti", objašnjava astronom Antonio Herera Martin sa Univerziteta u Kenterberiju.

Otkriće je otvorilo čitav niz pitanja, od kojih je jedno i može li se na novootkrivenoj planeti održati život. Otkeiveno je da se veličina planete kreće između veličine Zemlje i Neptuna, dok bi udaljenost od zvezde donmaćina mogla biti između udaljenosti Zemlje i Venere - to znači da bi mogla da prima dovoljno topolote od zvezde domaćina, ali ne i na dovoljnoj udaljenosti da bi se izbegla smrtonosna zračenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala