Ministarstvo odbrane Rusije: Vojni stručnjaci obavili posao u Srbiji „za desetku“

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuski vojni lekari u Srbiji
Ruski vojni lekari u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski vojnici, koji su rizikovali živote kako bi pomogli u borbi protiv virusa korona u Srbiji, obavili su svoj zadatak „za desetku“, izjavio je zamenik ministra odbrane, načelnik Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Andrej Kartapolov.
„Nakon što ste u Srbiji za desetku obavili najsloženije zadatke, dostojno, rizikujući život, vratili ste se s čašću u svoju domovinu, svojoj porodici i bližnjima. Posebnu zahvalnost upućujemo našim ženama vojnicima, čijoj se izdržljivosti i odgovornosti divi ceo svet“, rekao je on prilikom svečanog dočeka aviona, koji je iz Srbije doleteo na aerodrom Čkalovski u Podmoskovlju.

Prema rečima Kartapolova, zahvaljujući efikasnom radu ruskih stručnjaka mirovne misije Oružanih snaga Rusije „postaju jasan simbol prijateljske uzajamne pomoći i zajedničke borbe protiv neprilika širom sveta“.

Ispraćaj ruskih vojnih stručnjaka, koji su početkom aprila boravili u Srbiji radi pružanja pomoći u borbi protiv koronavirusa - Sputnik Srbija
Zadatak izvršen: Prvi kontigent ruskih vojnika vraća se u Rusiju /foto/

Iz ruskog Ministarstva ističu da su tokom dočeka vojnika poštovane sanitarno-epidemiološke mere, uz obavezne procedure merenja temperature i testiranja vojnika na virus koronu.

Ruski vojni stručnjaci snaga radijacijske, hemijske i biološke zaštite Ministarstva odbrane Rusije zajedno sa srpskim vojnicima su od 4. aprila do 16. maja u potpunosti dezinfikovali medicinske ustanove i objekte od društvenog značaja u više od 40 naseljenih mesta u Srbiji. Prema podacima Ministarstva odbrane, dezinfikovano je 376 zgrada i objekata, više od 1,685 miliona kvadratnih metara unutrašnjih prostorija i oko 500 hiljada kvadratnih metara puta.

Osam medicinskih timova učestvovalo je u pregledanju i lečenju 881. pacijenta, zaraženog virusom korona. Ruski stručnjaci su procenili epidemiološku situaciju i dali preporuke u više od 30 gradova Srbije.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala