Amerika šalje pomoć Rusiji: 200 respiratora za borbu protiv korone

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaAparat za veštačko disanje (respirator) u odeljenju za reanimaciju Centra za infektivne bolesti u Moskvi
Aparat za veštačko disanje (respirator) u odeljenju za reanimaciju Centra za infektivne bolesti u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD će donirati Rusiji 200 respiratora, koje će američka vojska početi da isporučuje naredne sedmice, prenosi portal „Vois of Amerika“.

Kako se navodi, uređaji se proizvode u Kaliforniji.

Pedeset respiratora biće spremno za slanje u medicinski centar u Moskvu 20. maja, dok će još 150 uređaja biti isporučeno ruskoj strani 26. maja.

Ističe se da će američka vlada snositi troškove proizvodnje i isporuke respiratora u Rusiju, što će ih koštati oko 4,7 miliona dolara.

Pritom, američki zvaničnici ističu da su respiratori predviđeni za ruski narod i ne signaliziraju partnerstvo sa ruskom vojskom.

Uređaje će u Rusiju dostaviti američki vojni transportni avion, što se smatra najboljom opcijom usled „izuzetno ograničenih komercijalnih letova“.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp saopštio je da je ruski predsednik Vladimir Putin prihvatio njegov predlog da pošalje Rusiji respiratore, javio je Rojters.

U Rusiji je za protekla 24 časa od virusa korona umrlo još 119 ljudi, čime je ukupan broj preminulih porastao na 2.537, sapošteno je iz Operativnog štaba za borbu protiv širenja virusne infekcije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala