U Rusiji će ponovo biti održan vazdušni deo Parade pobede

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaParada povodom Dana pobede u Moskvi
Parada povodom Dana pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji će ponovo biti održan vazdušni deo Parade pobede povodom 75 godina od pobede nad fašizmom, koji ne mora nužno biti isti kao 9. maja, piše list „Izvestija”, pozivajući se na izvore u ruskom Ministarstvu odbrane.

Tačan datum održavanja svečanosti još nije određen. Suštinski, odluka o paradi već je doneta, a vreme održavanja će biti opredeljeno kad se poboljša situacija s širenjem virusa korona i bude bezbedno.

Istovremeno, vazdušni deo parade neće biti kopija događaja održanog 9. maja, sastav učesnika i obrasci leta podležu ponovnom razmatranju.

Pored toga, avijacija neće leteti samo iznad ruske prestonice, nego i nad drugim gradovima, čiji se spisak razmatra.

„Predsednik je odlučio da se parada odloži. To znači da kad bude održana, učestvovaće i avijacija, ako to dozvole vremenski uslovi. Neće biti problema, posadama će biti dovoljno nekoliko treninga. Neophodno je da zajedno lete u borbenim formacijama, u određenim intervalima i na daljinama, i da rade u grupama. Najverovatnije će biti angažovane iste posade kao i 9. maja. Biće im lakše da se pripreme”, zaključio je bivši komandant Četvrte vojske Ruskog ratnog vazduhoplovstva i general-potpukovnik PVO Valerij Gorbenko.

Podsetimo, 9. maja iznad Crvenog trga u Moskvi proletelo je 75 aviona i helikoptera.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin objavio da će se sve praznične svečanosti planirane povodom obeležavanja 75. godina Pobede u Velikom otadžbinskom ratu sigurno održati, uključujući paradu na Crvenom trgu i šetnju Besmrtnog puka, ali onda kad situacija s virusom korona bude bezbedna.

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaParada povodom Dana pobede u Moskvi
U Rusiji će ponovo biti održan vazdušni deo Parade pobede - Sputnik Srbija
Parada povodom Dana pobede u Moskvi

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala