Simonjanova: Kako koroni pristupa zdravstvo u SAD, a kako u Rusiji

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaGlavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan
Glavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trebalo bi da se naviknemo na pomisao da ne samo da ne živimo gore nego u Americi, već po mnogim pitanjima, koja se tiču socijalne države, živimo značajno bolje. I, upravo to objašnjava naše brojke u vezi korone, istakla je glavna urednica MIA „Rosija sevodnja” i televizijskog kanala „RT” Margarita Simonjan, poredeći zdravstveni sistem Rusije i SAD.

Simonjanova je za TV kanal „Rosija 1”  uporedila zdravstveni sistem u Rusiji i Americi kada je reč o pristupu lečenju koronavirusne infekcije.

„Svakodnevno se objavljuju potpuno neverovatne priče, od kojih prosto srce krvari. Na primer, medicinska sestra u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je bila u 30. nedelji trudnoće, tačno tada, kada se kod nas odlazi na porodiljsko odsustvo, lečila je pacijente obolele od kovid 19 i, očekivano, i sama je obolela. Bolovala je kod kuće, jer tamo nikome ne preporučuju da ide kod lekara, već da se ostane kod kuće, dok čovek već ne počne da umire. Mi imamo potpuno drugačiji pristup i apelujemo na građane da se odmah potraži lekarska pomoć i pozove hitna pomoć”, objasnila je Simonjanova.

Prema njenim rečima, u SAD je nekoliko puta manje doktora po glavi stanovnika, kao i bolničkih mesta, a građani ne zovu hitnu pomoć, jer to često sebi ne mogu da priušte.

Na osnovu statističkih podataka, istakla je Simonjan, 60 odsto umrlih u SAD od virusa korona su tamnoputi, jer spadaju u najsiromašniji sloj stanovništva.

© AP Photo / Mary AltafferBolnički šatori u njujorškom Central parku
Simonjanova: Kako koroni pristupa zdravstvo u SAD,  a kako u Rusiji - Sputnik Srbija
Bolnički šatori u njujorškom Central parku

Ona je još naglasila da ono što svakako treba priznati je da Amerika i Nemačka, sigurno, imaju najbolju lekarsku negu na svetu za situirane ljude. Po stepenu kvaliteta, ona je sjajna. Masovna zdravstvena nega, kakva je, hvala Bogu, ostala u Rusiji iz sovjetskih vremena, istakla je Simonjanova, sada jednostavno ne postoji.

„Da, kod nas ona nije baš najbolja, imamo redove u poliklinikama, može se i pola sata čekati na hitnu pomoć, medicinska sestra može biti neljubazna. Ali, mi imamo prijatelje. Imamo gde da se obratimo. Trenutno posedujemo 30 odsto slobodnih bolničkih mesta. Trebalo bi da se naviknemo na pomisao da ne samo da ne živimo gore nego tamo, već po mnogim pitanjima, koja se tiču socijalne države, živimo značajno bolje. I, upravo to objašnjava naše brojke”, zaključila je Simonjanova.

Podsetimo, u poslednje vreme često se čuju optužbe na račun Rusije o neistinitim objavama o brojkama obolelih i umrlih od kovid 19. U kampanju protiv Rusije, uključili su se i brojni strani listovi, kao što su „Fajnenšel tajms“ i „Njujork tajms“. Kako je najavila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, redakcijama tih listova biće upućeni zahtevi da se demantuju objavljene dezinformacije o virusu korona u Rusiji.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Rasplamsava se dezinformaciona kampanja protiv Rusije

Potpredsednica Vlade Rusije Tatjana Golikova izjavila je da Rusija nikada nije manipulisala zvaničnom statistikom. Prema rečima predstavnika Svetske zdravstvene organizacije, u Rusiji nema svesnog smanjivanja broja smrtnih slučajeva zbog kovida 19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala