Predsednik Bugarske: Mi smo evropski prvaci u siromaštvu

© REUTERS / Stoyan NenovRadnici u zaštitnim odelima dezinfikuju stepenište i ulaz u crkvu u Sofiji
Radnici u zaštitnim odelima dezinfikuju stepenište i ulaz u crkvu u Sofiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev ponovo je kritikovao postupke vlade u borbi protiv posledica virusa korona. Komentarišući posledice vanrednog stanja u zemlji, koje je u četvrtak zamenjeno za vanrednu situaciju, Radev smatra da je deo odluka kabineta bio u suprotnosti sa ustavom zemlje.
„Odsustvo adekvatnih mera tera nas da se suočimo sa ozbiljnijim problemima: posle problema sa obnavljanjem obustavljene proizvodnje i usluga, to su porast siromaštva i nejednakosti. Po tome smo prvaci Evrope. Ako ne možemo da se izborimo sa tim trendom, rizikujemo da se suočimo sa dubokim socijalnim podelama, degradacijom i sve većim kriminalom“, rekao je Radev na okruglom stolu „Socijalne i ekonomske dimenzije kovida 19. Evropsko iskustvo i Bugarska“.

Prema rečima predsednika, Bugarska u poređenju sa drugim evropskim zemljama kasni u ekonomskom oporavku i rešavanju problema nezaposlenosti.

„Rizikujemo da se suočimo sa porastom emigracije i novog demografskog sloma“, istakao je Radev.

Pre uvođenja vanrednog stanja, u Bugarskoj je bilo nezaposleno nešto više od 200 hiljada ljudi, saopštila je ranije ministarka rada i socijalne politike Denica Sačeva. Nakon izbijanja pandemije virusa korona, ta brojka se povećala na 377.776 osoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala