Pismo podrške 73 profesora univerziteta uhapšenom vladiki Joanikiju

© Sputnik / Nebojša PopovićLitija u Nikšiću
Litija u Nikšiću - Sputnik Srbija
Pratite nas
Profesori univerziteta, njih 73, uputili su otvoreno pismo građanima Crne Gore povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika.

„Živimo u vremenu velikih izazova. Veliki izazovi iziskuju i velike ljude. Takav je naš utamničeni vladika Joanikije. Zato ne čudi neprimereno i sigurno neosnovano privođenje i zadržavanje vladike i nikšićkog sveštenstva. Nije, naime, slučajno što je meta onaj koji stoji na čelu sveštenstva i vernog mu naroda, dosledno služeći Bogu“, navode profesori u pismu, a prenosi IN4S.

Dodaju da „nas sve zabrinjava gnusni i ovih dana neočekivani izliv mržnje i nasilja“.

© Foto : YT/Ostrog Tv StudioCrkva je prigrlila svoj narod, pišu profesori univerziteta
Pismo podrške 73 profesora univerziteta uhapšenom vladiki Joanikiju - Sputnik Srbija
Crkva je prigrlila svoj narod, pišu profesori univerziteta

„Oni koji brane vladiku i svetinje doživljavaju se kao neprijatelji. Drugi, uz hemijska sredstva i krilaticu „postupi po naređenju”, izvršavaju zadatak, misleći da sila Boga ne moli“, pišu profesori univerziteta.

„Protiv koga i do kada će diktatura u oblandi demokratije tako da se ponaša prema svome narodu“, pitaju profesori.

„Da se kod nas ništa ne promeni nabolje, ilustrativno posvedoči sinoćno prikazivanje filma genijalnog Živka Nikolića „U ime naroda”. Neki očigledno i dalje misle da bi državi, a zapravo njima, najbolje bilo bez naroda. Svima su, ne samo u Crnoj Gori, poznate čudodejstvujuće mošti Svetog nam oca Vasilija, slava mu i milost. Kad se to zna, ne čudi što je on na svoj dan prizvao narod, kao Gospod svoje apostole. I naravno, desio se još jednom – narod. Materijalistički i po prirodnim zakonima neshvatljivo, ali po duhovnim zakonima prirodno“, ističu.

Profesori pitaju šta su mogli sveštenici, „da kao vlast ignorišu narod“.

Milutin Mićović, brat vladike Joanikija - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Brat uhapšenog vladike Joanikija: Sledi još gori scenario...

„Ne, oni su prigrlili verni narod, i sa njim, nenajavljeno, ali potpuno bezbedno, litijom osveštali grad Svetog Vasilija. Svoje dobre namere i hrišćansku ljubav posvedočio je na najbolji način vladika Joanikije, pozvao na mir i uzdržanost i odazvao se pozivu policije. I umesto da se takav čovjek poštuje, trebalo ga je utamničiti. Demonstrirati silu i dokazati da se iza rešetka može naći svako, osim onaj koji treba da bude tu“, navode profesori.

Već dugo smo, smatraju, svedoci da sve treba „obesmisliti i pretvoriti u ništa, ali valjda ne na dan Svetoga Vasilija i protiv sveštenstva“.

Profesori su pozvali „sve koji imaju moć da čuju glas naroda i puste vladiku i sveštenstvo na slobodu“, te da „ne vrše nasilje nad vernim narodom da ne bili akteri Solomonove mudre izreke“ „Tamo gde kroči drskost, tu caruje beščašće“.

„Vladiko, mi nemamo moć, ali se molimo da izađeš čvršći i da nas s krstom, koji ti je suđeno nositi, i dalje predvodiš. Na mnogaja ljeta“, navodi se, između ostalog, u pismu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala