Lažne žrtve korone - pucanj u informacionom ratu SAD protiv Rusije

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaDevojka u zaštitnoj maski i rukavicama ispred Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi
Devojka u zaštitnoj maski i rukavicama ispred Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki mediji optužili su Rusiju da skriva broj umrlih od korona virusa, tvrdeći da bi smrtnost mogla biti i 70 odsto veća od zvanične statistike. Ruski eksperti to vide kao još jedan „pucanj informacionog rata“.

Ovo je samo jedna u nizu optužbi. Otkako je pandemija počela da se širi svetom, zapadni mediji i zvaničnici su na sav glas počeli da optužuju Rusiju i Kinu za širenje dezinformacija o korona virusu i za mnoge druge stvari, ali to je samo nastavak američke politike i deo davno objavljenog informacionog rata.

„To su pucnjevi informacionog rata. Prvo su SAD optužile Rusiju da mi navodno pišemo neistine o tome kako se u Americi vodi borba protiv korona virusa i da izmišljamo verzije da su taj virus stvorili Amerikanci. To su bili „probni“ pucnji. Sada idemo na sledeću fazu – navodno, mi skrivamo broj smrtnih slučajeva. Međutim, suočavamo se sa činjenicom da se u SAD beleži ogroman broj obolelih i umrlih od korone, pa je za one koji su ubeđeni „u prednost Amerike uvek i u svemu“ nepojmljivo to da postoje druge zemlje gde je obolelih manji i gde je proces borbe protiv pandemije organizovan bolje. Zbog toga šire lažne vesti“, kaže ruski ekspert Jurij Svetov.

Rusija uspešna u borbi protiv korone

Eksperti objašnjavaju da su mere ruskih vlasti, rana dijagnostika korone i brzina pružanja pomoći obolelima razlog niske stope smrtnosti od virusa u Rusiji. Doktorka Elena Malinkova, šefica odeljenja za zarazne bolesti pri ruskom Ministarstvu zdravlja ima jednostavno objašnjenje - niža stopa smrtnosti ima veze sa vremenom kada se detektuje bolest, kao i sa činjenicom da Rusi idu lekaru čim se simptomi pojave.

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaAmerički mediji optužili su Rusiju da skriva broj umrlih od korona virusa, tvrdeći da bi smrtnost mogla biti i 70 odsto veća od zvanične statistike. Ruski eksperti to vide kao još jedan „pucanj informacionog rata“.
Lažne žrtve  korone - pucanj u informacionom ratu SAD protiv Rusije - Sputnik Srbija
Američki mediji optužili su Rusiju da skriva broj umrlih od korona virusa, tvrdeći da bi smrtnost mogla biti i 70 odsto veća od zvanične statistike. Ruski eksperti to vide kao još jedan „pucanj informacionog rata“.

Svetov smatra da je upravo organizovanost Rusije u borbi protiv virusa korona „trn u oku“ Amerike. 

„Ne postoji drugi način da se objasni da su u Rusiji, i pored svih poteškoća, uspeli da organizuju borbu protiv pandemije na takav način da umre manje ljudi nego u SAD. Tako da se ovde radi o povređenom ponosu“, rekao je ekspert.

Listovi „Fajnenšel tajms“ i „Njujork tajms“ objavili su da bi smrtnost od virusa korona u Rusiji mogla biti i 70 odsto veća od zvanične statistike, dok Moskva ističe da Rusija nikada nije manipulisala zvaničnom statistikom. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da u Rusiji nema svesnog smanjivanja broja smrtnih slučajeva zbog kovida 19.

Antiruska politika na američki način

Ruska diplomatija proglasila je te navode američkih medija lažnim i označila ih je kao antirusku propagandu, a takođe je ukazano i na kršenje principa novinarstva - autori nisu izneli stav ruske strane.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva ne namerava da oduzima akreditacije novinarima „Fajnenšel tajmsa“ i „Njujork tajmsa“ zbog objavljenih tekstova o smanjivanju broja umrlih od virusa korona u Rusiji, jer proterivanje novinara i takve represivne mere nisu svojstvene Moskvi.

„Njujork tajms“ je odbio zahtev Rusije da demantuje objavljene dezinformacije o virusu korona u Rusiji, tvrdeći da su njihove informacije verodostojne, ali ruski analitičari takva pisanja američkih medija kategorišu kao deo antiruske politike i informacionog rata protiv Moskve.
 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala