Američki ugao: Ruski sistem „Paket-E/NK“ među najboljim „ubicama podmornica“ na svetu /video/

© Foto : Ministarstvo odbrane Rusije Posada korvete Baltičke flote "Bojki" uništila je podmornicu neprijatelja pomoću sistema "Paket"
Posada korvete Baltičke flote Bojki uništila je podmornicu neprijatelja pomoću sistema Paket - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki časopis „Drajv“ uvrstio je ruski protivpodmornički sistem „Paket-E/NK“ na listu najboljih protivtorpedskih sistema koji se trenutno koriste u mornarici.

Prema mišljenju autora članka, brod opremljen sistemom „Paket-E/NK“ poseduje jedinstvene odbrambene mogućnosti, jer sistem samostalno izračunava putanju neprijateljskog torpeda i lansira raketu. „Paket-E/NK“ u stanju je da uništi torpedo na udaljenosti od 1.400 metara i na dubini od 800 metara. Jedan lansirni sistem može biti opremljen sa osam uređaja za presretanje.  

Ispaljivanje torpeda - Sputnik Srbija
Rusija napravila i testirala potpuno samostalni antitorpedni sistem

„Paket-E/NK“ primenjuje se kada brod ne uspeva da izbegne torpedo, koji je primećen na radaru.

Autor lista ukazuje i na efikasnost uređaja za hidroakustično suprotstavljanje „Vist 2“, koji se lansira sa broda ili podmornice, nakon čega stvara moćan akustički šum i tako onesposobljava glave za samonavođenje na torpedima. „Vist 2“ takođe može poslužiti i kao lažna meta. Prema rečima zapadnih stručnjaka, ukoliko se lansira veći broj tih uređaja, postoji velika verovatnoća da će zaštititi brod ili podmornicu.

Američki list je visoku ocenu dodelio i izraelskom sistemu „Torbuster“, koji funkcioniše drugačije od ruskog. „Torbuster“ procenjuje neprijateljska torpeda i formira „lažne“ mete, a zatim eksplodira u njihovoj blizini i tako ih uništava. Na spisku se našao i američki protivtorpedski sistem „Krou“ (CRAW), koji funkcioniše kako u aktivnom, tako i u pasivnom režimu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala