Zločin s predumišljajem bez kazne: Dodik o Tuzlanskoj koloni u kojoj su ubijena 54 vojnika /video/

© Foto : Youtube/Bosanska ratna arhiva/PrintscreenTuzlanska kolona, napad na vojnike JNA u Tuzli 1992. godine
Tuzlanska kolona, napad na vojnike JNA u Tuzli 1992. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sramni i kukavički napad iz zasede na pripadnike bivše JNA 15. maja 1992. godine u Tuzli, kada su ubijena 54 vojnika, jeste zločin sa predumišljajem, koji ni 28 godina kasnije nije dobio sudski epilog, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Evidentno je da je ovo gnusno ubistvo pripadnika bivše JNA u Tuzli, kada su u mirnom i dogovorenom izlasku iz kasarne ’Husinska buna‘ ubijena 54 vojnika i ranjena 44, učinjeno sa predumišljajem i da je bila pripremljena zaseda na konvoj na Brčanskoj malti, što je sramni i kukavički potez tadašnjih pripadnika muslimanskih paravojnih formacija“, istakao je Dodik, a prenosi RTRS.

On je naglasio da je sramno i da Tuzla 15. maja slavi mučko ubistvo iz zasede mladih, nevinih vojnika tadašnje JNA, dok su „pre 28 godina sa ulica njihovog grada bageri kupili ugljenisana tela mladića“.

„Za ovaj zločin, sve do danas, niko nije kažnjen, iako se tačno znaju imena i prezimena nalogodavaca i izvršilaca masakra na Brčanskoj malti, a gotovo tri decenije kasnije zločin i dalje traje, jer se u Tuzli 15. maj i dalje obeležava kao Dan odbrane, nevine žrtve proglašavaju za agresore, a zločinci slave kao heroji“, istakao je Dodik.

On je konstatovao da je ovo, nažalost, još jedan u nizu zločina nad Srbima bez kazne.

© AP Photo / Darko VojinovicZločini u Tuzli, na Baščaršiji, Dobrovoljačkoj i Sijekovcu duboko su urezani u naše pamćenje: Milorad Dodik
Zločin s predumišljajem bez kazne: Dodik o Tuzlanskoj koloni u kojoj su ubijena 54 vojnika /video/ - Sputnik Srbija
Zločini u Tuzli, na Baščaršiji, Dobrovoljačkoj i Sijekovcu duboko su urezani u naše pamćenje: Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH naglasio je da zločin u Tuzlanskoj koloni, Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kao i zločin nad Srbima u Sijekovcu, ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, srpskog policajca u Policijskoj stanici u Sarajevu Pere Petrovića oslikava karakter rata u BiH.

„Posle ovih zločina počinje masovno stradanje i etničko čišćenje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta na području tadašnje BiH. Nikada ne smemo da zaboravimo sve te naše heroje koji su dali najvrednije — svoje živote i delove tijela za slobodu Republike Srpske i srpskog naroda. Ti zločini su duboko urezani u naše pamćenje i ostaće večna opomena današnjim i budućim generacijama“, poručio je Dodik.

On je naglasio da srpski narod treba da bude ponosan na svoje heroje i sa dostojanstvom se seća svih žrtava koje su pale za Republiku Srpsku.

Muslimanske jedinice u Tuzli napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA i prema zvaničnim podacima, ubile najmanje 54 vojnika, a ranile 44, prekršivši dogovor, prema kojem je kolona koja je kao i ostale jedinice JNA napuštala BiH, trebalo da mirno ode iz grada.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala