Vučić prvi put o hapšenju vladike Joanikija: Nemamo izbora, uz svoj smo narod

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je situacija u Crnoj Gori teška, da Srbija nema izbora, ali da će u granicama u kojima može uvek biti uz svoj narod i uz svoju crkvu.

„Užasno je teška situacija, jer s jedne strane ne smete da se mešate u unutrašnje stvari jedne države, a sa druge strane u pitanju je SPC, jedan deo našeg naroda“, rekao je predsednik Srbije komentarišući aktuelnu situaciju u Crnoj Gori.

On je istakao i da ne razume razloge tolikog zadržavanja vladike Joanikija u pritvoru, podsećajući da je o tome razgovarao i sa patrijarhom Irinejom.

„Nemamo izbora. U granicama u kojima to možemo, uvek ćemo biti uz svoj narod i uz svoju crkvu“, rekao je Vučić prilikom obilaska površinskog kopa rudarskog basena „Kolubara“.

Na pitanje kako vidi članak „Al Džazire“ o optužbama da Srbija vodi biološki rat protiv Crne Gore, Vučić nije želeo da komentariše.

„Na to mogu samo da slegnem ramenima“, rekao je predsednik.

Ne postoje razgovori i rešenja za Kosovo

Odgovarajući na pitanje novinara o izborima, Vučić kaže da je prošlo više od četiri godine od kada nismo imali izbore.

„U demokratijama nemate izbore posle isteka tog roka, kod nas je tako, neku su hteli da odlažu izbore“, ukazao je Vučić, dodajući da su odloženi i zbog situacije sa virusom korona.

O Kosovu slušam priče od 2012. godine, kaže Vučić i dodaje da „neki idu po zapadnim ambasadama i govore da vam Vučić nikada neće dati ništa po pitanju Kosova“.

„Moraće da prizna Kosovo i zato mu se žuri. Nigde nam se ne žuri. Ne postoje razgovori ni ideje ili bilo kakvo rešenje oko bilo čega za Kosovo“, istakao je Vučić.

Istakao je da će se uvek zalagati za očuvanje mira.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala