Tramp zapretio potpunim prekidom odnosa sa Kinom

© AP Photo / Manuel Balce CenetaAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države mogle bi u potpunosti da prekinu odnose sa Kinom zbog situacije sa virusom korona, izjavio je američki predsednik Donald Tramp u intervjuu za „Foks njuz“.

Na pitanje voditelja da prokomentariše predlog jednog američkog senatora koji je rekao da bi Vašington mogao da prestane da izdaje vize kineskim studentima, Tramp je odgovorio da bi mogli mnogo toga da učine.

„Mogli bismo potpuno da prekinemo odnose... Kada bismo to uradili, šta bi se desilo? Uštedeli bismo 500 milijardi dolara ako bismo potpuno prekinuli odnose“, rekao je Tramp.

Američki predsednik istakao je i da ima dobre odnose sa predsednikom Kine, ali da trenutno ne želi sa njim da komunicira, jer je veoma razočaran Kinom zbog toga što nije suzbila epidemiju virusa korona.

​„Veoma sam razočaran Kinom. Nisu smeli da dozvole da se to dogodi“, rekao je on. „Ali sada ne želim da razgovaram sa njim. Ne želim“, rekao je Tramp.

U intervjuu koji je snimljen u sredu, Tramp se više fokusirao na odgovor Kine na epidemiju nego na poreklo virusa.

„Imamo mnogo informacija i stvari nisu dobre. Bilo da je potekao iz laboratorije ili od pacova, virus je došao iz Kine. Trebalo je da ga zaustave. Mogli su da ga zaustave, na samom izvoru. Ali im je izmakao kontroli“, zaključio je Tramp.

Sjedinjene Američke Države redovno optužuju Kinu da nije bila u stanju da obuzda širenje virusa korona, za prikrivanje činjenica i neblagovremenu reakciju. Kineske vlasti više puta su izjavljivale da su se od samog početka pridržavale otvorenog i odgovornog stava u vezi sa objavljivanjem podataka o epidemiji virusa korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala