Televizija RT počela da prima prijave za nagradu za najbolje reportaže iz zona sukoba

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaVručenie Meždunarodnoй premii v pamяtь o žurnaliste Halede alь-Hatыbe
Vručenie Meždunarodnoй premii v pamяtь o žurnaliste Halede alь-Hatыbe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Televizija RT počela je da prima prijave za učešće na godišnjem međunarodnom konkursu „Međunarodne memorijalne nagrade Haled el Hateb“, koja se dodeljuje novinarima za najbolje radove iz zona sukoba.

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na novinara Haleda el Hateba koji je poginuo u Siriji i bio dopisnik televizije RT Arabik. Ove godine nagrada će se dodeliti treći put.

Nagrade se dodeljuju u tri kategorije:

  • za najbolji rad iz zone sukoba: dugi video,
  • najbolji rad iz zone sukoba: kratki video i
  • za najbolji rad iz zone sukoba: tekst.

Prve godine dodele nagrada na konkursu su učestvovali radovi na desetine jezika iz više od 20 zemalja. Nagrade su dodeljene takmičarima iz Iraka i Irske, koji su govorili o situaciji u Iraku i Siriji nakon proterivanja pripadnika terorističke organizacije DAEŠ. Novinarka iz Singapura dobila je nagradu za reportažu o gradu Maraviju na jugu Filipina koji su zauzeli teroristi. Žiri su činili ugledni strani i ruski novinari.

Godine 2019. za nagradu su se borili radovi iz 25 zemalja. Laureati su bili predstavnici Rusije, SAD, Italije i Indije koji su govorili o sukobima u Siriji, Iraku i Libiji. Svečana dodela nagrada održana je u okviru konferencije televizije RT „U zoni sukoba: Rizici i odgovornost novinara“. Na konferenciji su učestvovali i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, specijalni izaslanik ruskog predsednika za digitalni i tehnološki razvoj Dmitrij Peskov, glavna urednica RT i agencije „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan, kao i ruski i strani novinari. Učesnici diskusije razgovarali su o problemima objektivnosti u izveštavanju o sukobima, verifikaciji informacija sa žarišta i drugim temama savremenih medija.

Dobitnici treće nagrade „Haled el Hateb internešenal memorial avords 2020“ biće proglašeni 30. jula, na godišnjicu smrti 25-godišnjeg novinara El Hateba.

Haled el Hateb poginuo je u raketnom napadu militanata u sirijskoj provinciji Homs 2017. godine. El Hateb je izveštavao o borbama vladinih sirijskih snaga sa teroristima. Predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je dodelio 2018. godine Haledu el Hatebu medalju za hrabrost, koja je uručena njegovoj porodici na prvoj ceremoniji dodele nagrade.  

Za nagradu se možete prijaviti na sajtu https://award.rt.com.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala