Posle pisanja Sputnjika: Ministar povlači udžbenik u kome se hvali govor u NDH

© Tanjug / Jaroslav PapMladen Šarčević
Mladen Šarčević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će udžbenik za hrvatski jezik za 8. razred biti povučen i da od sledeće godine neće biti u školama. Povlačenje udžbenika je najavljeno posle burnih reakcija javnosti na deo udžbenika koji se odnosi na istoriju hrvatskog jezika u vreme NDH, a koji je korišćen u programu nastave na daljinu RTV.

Sputnjik je, inače, prvi objavio da je na Radio-televisiji Vojvodine, emitovan skandalozan snimak nastave hrvatskog jezika na daljinu za osmi razred osnovne škole, u kome se deca uče da se najpravilnije govorilo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

Čas hrvatskog jezika na daljinu, u kom se obrađuje lekcija o istoriji tog jezika, govori, između ostalog, na sporan načion i o periodu Kraljevine Jugoslavije i NDH.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Šarčević je rekao da Vojvodina apsolutno ima prava kada je reč o obrazovanju i da je odobravanje udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina u nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine i nadležnog pokrajinskog Zavoda.

„Uloga ministra se ovde do skoro nije ni videla. Izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima inicirao sam da ministar može da reaguje u ovakvim situacijama“, naveo je Šarčević.

Kako je rekao, kada promakne greška nadležnim telima u odobravanju udžbenika ministar može da reaguje i povuče udžbenik sa kataloga odobrenih udžbenika, što će, dodaje, biti i urađeno.

Šarčević navodi da je i ranije bilo sličnih situacija, kada je reč o udžbenicima koji su odobreni pre reforme obrazovanja.

„Odobravani su udžbenici sa neadekvatnim formulacijama pojedinih tema i ličnosti — poput janjičara, Nedića, NATO pakta. U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, inicirao sam i formiran je sektor koji se bavi predmetima od nacionalnog značaja. I upravo, taj sektor se bavi temama od nacionalnog značaja, kako ne bismo imali ovakve situacije“, kaže Šarčević.

Dodao je da su do sada reformisani planovi i programi za prvi i peti, drugi i šesti razred, a od nove školske godine za treći i sedmi razred.

Ministar Šarčević naglašava da ni na koji način ne želi da naruši dobre međunacionalne odnose unutar zajednice, ali ističe, da ovakvi propusti ne mogu da prođu.

Istovremeno, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović rekao je da u arhivi Zavoda nije našao odobrenje ovog udžbenika za hrvatski jezik iz 2012. godine.

„Sada imamo novi Zakon o udžbenicima i pravilnike koji jasno definišu proceduru odobravanja udžbenika. Bez obzira ko je tada udžbenik odobrio, procedure su sada jasne i na inicijativu ministra Šarčevića udžbenik će biti povučen. To će biti urađeno i sa svakim drugim udžbenikom, ukoliko se pojavi greška i ne odgovara standardima kvaliteta udžbenika“ , zaključio je direktor Zavoda.

Povodom spornom snimka nastave hrvatskog jezika na daljinu, saopštenjem se oglasila i Radio-televizija Vojvodine, navodeći da je taj čas, koji je emitovan 11. maja, „s pravom izazvao gnev javnosti, u delu u kome se pominje istorija hrvatskog jezika u vreme NDH“, kao i da su „podaci i način na koji su izneti apsolutno u suprotnosti sa programskom i uređivačkom politikom RTV“.

RTV, takođe, ističe da njihova kuća nije odgovorna za sadržaj nastave na daljinu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala